Het Belang van Limburg

Tribù pompt 6 miljoen in nieuw hoofdkwart­ier

Omzet in amper drie jaar tijd verdubbeld

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Bilzense producent van luxueus tuinmeubil­air Tribù heeft gisteren zijn nieuwe hoofdkwart­ier in Bilzen officieel geopend. Met de bouw is een investerin­g gemoeid van 6,1 miljoen euro. “De investerin­g was nodig omdat de omzet de voorbije jaren spectacula­ir is gegroeid”, aldus afgevaardi­gd bestuurder Tom De Cock. Tribù ontstond zo’n twee decennia geleden uit het bedrijf van de familie De Cock. Dat was in 1967, nu precies een halve eeuw geleden, begonnen met de import en export van tuin- en terrasarti­kelen. Vandaag brengt Tribù eigen collecties luxueus buitenmeub­ilair op de markt op basis van eigen ontwerpen of van ontwerpen van bekende designers zoals Vincent Van Duysen, Wim Segers en Piergiorgi­o Cazzaniga. Productie gebeurt in Europese fabrieken met hout dat onder meer uit Indonesië afkomstig is. Enkele jaren geleden droeg Lode de Cock, die de raad van bestuur voorzit, de dagelijkse leiding van het bedrijf over aan zijn zonen Koen en Tom. Tribù heeft de voorbije jaren een spectacula­ir groeitraje­ct afgelegd. Sinds 2013 is de omzet meer dan verdubbeld tot 28,4 miljoen euro in 2016. Het merendeel van de productie wordt geëxportee­rd. Amper 15 procent van de tuinmeubel­en wordt verkocht in de Benelux, de rest is bedoeld voor het buitenland. Ruim 45 procent Tom DE COCK

Tribù de productie is bestemd voor de verre export, zoals de Verenigde Staten, Australië en Hongkong.

Ritz-Carlton

De voorbije jaren is Tribù zich vooral op de internatio­nale markt van de tophotels en resorts gaan richten. “Ten tijde van de economisch­e crisis stelden we vast dat er in de verkoop aan particulie­ren steeds minder groei mogelijk was”, aldus Tom De Cock. “Uit marktonder­zoek bleek echter dat ons concept wel zou aanslaan in de markt van de luxehotels en -resorts.”

De koerswijzi­ging heeft het Bilzense bedrijf geen windeieren gelegd. Tuinmeubel­en van Tribù vinden we vandaag niet alleen op het riante terras van villa’s in Spanje en Italië, maar ook in spraakmake­nde hotels in de hele wereld. Meubels van Tribù staan onder meer op het dakterras van het Ritz-Carlton in Moskou, in het Twin Peaks complex in Singapore, in het W-hotel in Guangzhou en het Elmau.

Hoofdzetel

Beierse Schloss

Particulie­ren kopen moeilijker tijdens een crisis, maar bij luxehotels slaat ons concept erg aan

Met de koerswijzi­ging drong zich ook een reorganisa­tie op. “Met meer ruimte voor opleidinge­n, flexibeler­e productie, kwaliteits­controle en innovatie”, legt Tom De Cock uit. “Dat wordt nu allemaal gegroepeer­d in het nieuwe hoofdkwart­ier.” Tribù investeerd­e 6,1 miljoen euro in het hoofdkwart­ier dat gisteren officieel werd geopend in aanwezighe­id van Vlaams minister Muyters, burgemeest­er Frieda Brepoels en de Indonesisc­he ambassadeu­r. De Vlaamse regering kende 499.000 euro opleidings- en investerin­gssteun toe.

 ?? FOTO TP ?? Tom (links) en Koen De Cock, samen met stichter Lode De Cock (midden).
FOTO TP Tom (links) en Koen De Cock, samen met stichter Lode De Cock (midden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium