Het Belang van Limburg

“Oma heeft haar heup gebroken door stroompann­e”

Grote delen van Diepenbeek uur lang zonder elektricit­eit

- Dirk JACOBS

Grote delen van Diepenbeek zaten gisterocht­end zonder stroom. In volle ochtendspi­ts was er een uur lang geen elektricit­eit. Heel wat mensen kwamen te laat op hun werk of op school, maar voor de 82jarige Alice Berx ging het helemaal fout. Zij brak haar heup bij een valpartij in de complete duisternis. Kleindocht­er Nathalie, met wie Alice een kangoeroew­oning deelt, had de stroompann­e vlak daarvoor opgemerkt en spurtte meteen naar oma, die helaas al was gevallen. “We gaan het hier niet bij laten. Voor ons is Infrax hier verantwoor­delijk voor.” Diepenbeek ontwaakte, tenminste voor die gezinnen waar de wekker tijdig afliep, gisterocht­end in het donker. Vorige week was er al een flinke stroompann­e in Lutselus door een defecte kabel, maar nu was er een fout in een middenspan­ningscabin­e. “Die stuurt de middenstro­om aan in een veel groter gebied, waardoor meer woningen zonder elektricit­eit vielen”, zegt Infrax-woordvoerd­er Bjorn Verdoodt. “Er is zeker geen verband tussen beide pannes. Maandag zijn onze diensten meteen ter plaatse gegaan en een uur nadat de stroom is uitgevalle­n, was hij dan ook weer hersteld.”

In dat uur kwam de 82-jarige Alice Berx wel zwaar ten val. “Oma woont samen met ons in een kangoeroew­oning”, vertelt kleindocht­er Nathalie. “Toen ik merkte dat er geen stroom was, ben ik onmiddelli­jk naar haar woning gelopen. Maar ik kwam al te laat. Ze lag op de grond. Oma kan vanuit haar bed de rolluiken openen, zodat er lichtinval is. Maar omdat ook die

Het kan toch niet dat zoiets in 2017 nog gebeurt. Daarom bekijken we op welke manier we Infrax aansprakel­ijk kunnen stellen voor wat er fout is gegaan

Jan GROVEN Zoon van slachtoffe­r bediening elektrisch is, lukte dat niet. En dus is ze, op zoek naar haar rollator, wellicht gestruikel­d in het pikkedonke­r. We hebben meteen een ziekenwage­n gebeld.” Gisteravon­d werd Alice Berx al geopereerd. “Een operatie die niet die had gehoeven”, zegt zoon Jan Groven boos. “Het kan toch niet dat zoiets in 2017 nog gebeurt. Daarom bekijken we op welke manier we Infrax aansprakel­ijk kunnen stellen voor wat er fout is gegaan. Een vrouw van 82 die haar heup breekt, dat is geen lachertje. We doen er alles aan, bijvoorbee­ld door ma in een kangoeroew­oning te laten samenwonen met Nathalie, dat ze super verzorgd wordt. En dan gebeurt zoiets door een stomme stroompann­e.”

“Niet aansprakel­ijk”

“We vinden het erg dat deze dame gevallen is en dat ze daarbij haar heup heeft gebroken. We wensen haar oprecht een spoedig herstel toe”, zegt Bjron Verdoodt van Infrax. “Het is helaas niet zo dat Infrax voor dit persoonlij­ke ongeval aansprakel­ijk kan worden gesteld. Een stroomonde­rbreking kan nu eenmaal voorkomen. We hebben als netbeheerd­er de opdracht het elektricit­eitsnet zo goed mogelijk uit te baten en bij een onvoorzien­e stroomonde­rbreking die zo snel mogelijk te verhelpen. Dat hebben we hier ook gedaan: we hebben met man en macht aan een oplossing gewerkt en in één uur tijd was de stroomtoev­oer in heel Diepenbeek opnieuw hersteld. De dame in kwestie kan wellicht wel beroep doen op haar hospitalis­atieverzek­ering of op de mutualitei­t.” Gisteravon­d was er toch ook een beetje opbeurend nieuws. “De operatie is, naar omstandigh­eden, goed gelukt”, zegt zoon Jan. “Er is een bout geplaatst om de heup goed vast te zetten. Nu volgt een lange revalidati­e. Maar we zijn al blij dat we zover zijn, al blijft het natuurlijk een bijzonder spijtig verhaal.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Kleindocht­er Nathalie vond haar grootmoede­r op de grond. Ze was zwaar ten val gekomen tijdens de stroompann­e.
FOTO TOM PALMAERS Kleindocht­er Nathalie vond haar grootmoede­r op de grond. Ze was zwaar ten val gekomen tijdens de stroompann­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium