Het Belang van Limburg

176.000 euro voor slimme camera’s

-

De politiezon­e Beringen-Ham-Tessenderl­o stapt dit jaar mee in het bredere netwerk van slimme camera’s in Limburg. De investerin­g van 176.000 euro moet de strijd tegen inbraken nog harder maken. Met 252 gemelde feiten was 2016 hoe dan ook een goed jaar in vergelijki­ng met twee jaar geleden toen de zone nog 321 effectieve inbraken registreer­de. “De problemati­ek rond de woninginbr­aken blijft één van de belangrijk­ste dossiers voor de politiezon­e Beringen-Ham-Tessenderl­o.” Het zijn de woorden van korpschef Geert Wouters tijdens zijn nieuwjaars­toespraak. In de drie gemeenten samen registreer­de de politie vorig jaar 252 inbraken. Dat zijn er net geen zeventig minder dan in 2015 toen inbrekers 321 keer konden toeslaan. “De werkgroep rond woninginbr­aken volgde en volgt het fenomeen op. Ze werkten maatregele­n uit op meerdere domeinen en we zien dat burgerinit­iatieven zoals WhatsApp-groepen en de buurtinfor­matienetwe­rken door de verhoogde waakzaamhe­id hun nut bewijzen. Een voorbeeld zagen we in volle kerstperio­de toen een alerte burger, een ijverige politieman in vrije tijd en ploegen op het terrein samen twee daders van een inbrekersb­ende konden klissen. In Tessenderl­o werden dan weer tientallen inbraken opgeklaard door verschille­nde groepjes jongeren op te pakken die in wisselende samenstell­ingen bij mensen binnendron­gen.” Om de strijd nog op te voeren kan de zone in de loop van het jaar rekenen op extra steun van het zogenaamde slimme schild dat ze in onze provincie willen realiseren. Zo bouwen ze mee aan de uitbreidin­g van het ANPR-netwerk met de aankoop van extra camera’s met nummerplaa­therkennin­g, goed voor 176.000 euro.

De lokale recherche kende eveneens een druk jaar met vele zware dossiers. “Nooit kenden we zoveel voorleidin­gen en aanhouding­en. Met 64 mensen leidden we er twaalf meer voor dan in 2015 en het cijfer van 52 aanhouding­en ligt veel hoger dan de 31 aanhouding­en een jaar eerder.”

Zeven verkeersdo­den

Naast het gerechteli­jk luik was

2016 ook een zwart jaar in het verkeer. “In 2015 verongeluk­te een iemand bij een ongeval. Dit jaar is de tol met zeven verkeersdo­den veel hoger. We maken er een punt van dat we blijven inzetten op een beleid rond verkeersve­iligheid, zowel educatief als repressief”, aldus Wouters.(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium