Het Belang van Limburg

Twee ongevallen met everzwijn in half uur

Strenge winter drijft wilde varkens naar openbare weg

- Chis NELIS

Afgelopen weekend zijn zowel in Maaseik als in Maasmechel­en ongevallen veroorzaak­t door een everzwijn. Zondag omstreeks 21.30 uur knalde in de Rotemerlaa­n in Maaseik een bestuurder tegen een kolos op en een half uurtje later reed op de Steenweg naar As in Maasmechel­en een bestuurder met zijn wagen tegen een boom toen die een wild varken wilde ontwijken. De strenge winter drijft de dieren almaar meer naar de openbare weg. Het is oppassen geblazen voor chauffeurs die met hun wagen door bosrijke of natuurgebi­eden moeten. Het risico om een everzwijn voor de wagen te krijgen, is in de winterperi­ode het hoogst. “Vooral als het stenen uit de grond vriest zoals nu”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. “De everzwijne­n gaan, om de winter door te komen, op zoek naar eten. Als ze niet aan de nodige calorieën geraken gaan ze verder op zoek. Zo gebeurt het dat ze de bossen verlaten en zich meer op de openbare weg begeven. De lage temperatur­en zorgen er wel voor dat de populatie aan everzwijne­n afneemt. Veel biggetjes zijn niet opgewassen tegen de winter en zullen die dan ook niet overleven.”

Verzekerin­g

Op de Rotemerlaa­n in Maaseik was zondagavon­d een bestuurder getuige van de zoektocht van everzwijne­n naar eten. Hij knalde met zijn auto tegen een groot exemplaar. De man hield er zelf niets aan over maar zijn wagen moest getakeld worden. Op de Steenweg naar As in Maasmechel­en werd een andere bestuurder opgeschrik­t door een wild varken. De man wilde het dier ontwijken en kwam met een klap tegen een boom terecht. Het everzwijn kon zonder meer zijn tocht voort zetten. Verzekerin­gsdeskundi­ge Peter Vliegen weet dat je een aanrijding met een everzwijn of hert niet meteen kan verhalen op de verzekerin­g. “Omdat er geen tegenparti­j is”, zegt Vliegen. “Er zijn verschille­nde maatschapp­ijen die zo’n aanrijding opnemen in een kleine omnium-polis. Het is in die zin wel belangrijk om de kleine lettertjes te lezen of verduideli­jking te vragen aan je agent. Er is immers een verschil tussen het aanrijden van wild en een aanrijding veroorzaak­t door wild. In de volledige omnium-verzekerin­gen zijn veelal de twee vormen opgenomen. Als je met je wagen veel in de omgeving van natuurgebi­eden of bossen komt, is het raadzaam om een degelijke polis af te sluiten.”

Het is belangrijk de kleine lettertjes te lezen in je verzekerin­gspolis. Er is immers een verschil tussen het aanrijden van wild en een aanrijding veroorzaak­t door wild

Peter VLIEGEN Verzekerin­gsexpert

 ??  ??
 ?? FOTOFOTO CNCN ?? Bij het ongeval in Maasmechel­en botste otste een auto tegen een boom toen de bestuurder estuureen everzwijn wilde ontwijken.
FOTOFOTO CNCN Bij het ongeval in Maasmechel­en botste otste een auto tegen een boom toen de bestuurder estuureen everzwijn wilde ontwijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium