Het Belang van Limburg

“Duidelijk plan als houvast”

TIMOTHY CASTAGNE over de aanpak van Albert Stuivenber­g

- Marnik GEUKENS

Albert Stuivenber­g heeft zijn entree als nieuwe trainer van KRC Genk niet gemist. In Oostende en Eupen zette zijn team een meer dan degelijke prestatie neer. “Zijn aanpak ligt deze jonge groep”, bevestigt rechtsacht­er Timothy Castagne. “We gaan nu elke match uit van een duidelijk plan. Dat geeft ons meer houvast. En als iets niet goed loopt, dan reikt de coach ons oplossinge­n aan.”

1. Meer variatie in opbouw

Aan de veldbezett­ing op zich heeft Albert Stuivenber­g weinig veranderd: KRC Genk gaat nog steeds uit van een 4-3-3. Maar binnen die formatie krijgen de spelers andere opdrachten, aldus Timothy Castagne.

Castagne: “Elke wedstrijd gaan wij uit van een ander concreet plan. Dat wordt in eerste instantie uitgeprobe­erd op training. Wij brengen iets meer variatie, de centrale verdediger­s moeten meer initiatief nemen aan de bal. Vroeger ging hun eerste pass steevast naar ons vleugelver­dedigers. Nu proberen ze meer te infiltrere­n, zodat wij de bal ook hoger toegespeel­d krijgen. Daardoor krijg je als back meer tijd en keuzemogel­ijkheden.”

2. Hard getraind op

stilstaand­e fases

Volgens Castagne is het geen toeval dat Genk zaterdag in Eupen in extremis toesloeg op hoekschop. “Tijdens het oefenkamp in Spanje werd er al heel veel aandacht besteed aan stilstaand­e fases. Het was de coach opgevallen dat we

KV OOSTENDE - CHARLEROI voor de winterstop te weinig scoorden op hoekschopp­en en vrije trappen. Vaak kwamen de voorzetten wel goed maar waren we niet scherp genoeg in de afwerking. Daar hebben we op gewerkt en ik ben blij dat het in Eupen al meteen zijn vruchten afwierp.”

3. Betere afspraken bij

pressing

Hoog pressen en op die manier kansen afdwingen: het is één van de dada’s van

Albert Stuivenber­g. Castagne: “Ook onder Peter Maes moesten we hoog pressen. Het grote verschil is dat er nu meer en concretere afspraken worden gemaakt. Wie zet waar, wanneer en op welke manier druk. Daar zijn duidelijke afspraken rond, waardoor we nu minder vaak in situaties komen dat twee spelers druk zetten en twee anderen zich laten terugzakke­n. Iedereen krijgt ook meer verantwoor­delijkheid, we verdedigen één op één. Dan is het als rechtsacht­er vooral opletten dat je niet te veel ruimte in je rug laat.”

4. Meer communicat­ie

Nog zo’n stokpaardj­e van Stuivenber­g: spelers moeten beter en meer met mekaar communicer­en op het veld.

Castagne: “Hij legt meer verantwoor­delijkheid bij de spelers zelf. Maar tegelijker­tijd krijgen we ook meer oplossinge­n voor mogelijke problemen aangereikt. Waardoor je ook initiatief kan nemen. Je merkt aan alles dat Stuivenber­g bij Manchester United aan de absolute top heeft gewerkt. Hij eist profession­alisme, we moeten ons aan veel regels houden.

Maar dat geeft zo’n jonge groep een houvast, omdat er op die manier ook mogelijke oplossinge­n worden geformulee­rd. En spelers mekaar op het veld meer gaan helpen. Ook naast het veld kunnen we veel zelf bepalen. Zo werd er gediscussi­eerd over het al dan niet gebruiken van gsm’s tijdens het eten. De oplossing is dat we er zelf op toezien dat niemand overdrijft in het gebruik.”

5. Veeleisend op en

naast veld

Je zou het dus op het eerste gezicht niet zeggen maar Albert Stuivenber­g is op de werkvloer strenger en veeleisend­er dan Peter Maes. Castagne: “Je moet op elk moment attent zijn. Zeker ook tijdens teammeetin­gs, waarbij deze coach erg veel inmenging verwacht van de spelers. Ook op tactisch vlak. Ik begrijp dat dat voor sommige spelers belastend kan overkomen maar ik sta daar zelf erg positief tegenover. Het hoort bij de job van profvoetba­ller en als jonge speler kan je daar alleen maar beter van worden. Deze trainer zegt je niet alleen rechtuit wat je goed en fout doet. Maar hij geeft ook meteen aan wat je kan doen om die fouten in de toekomst te voorkomen.”

Conclusie

Castagne: “Iedere speler is verschille­nd en houdt van een bepaalde aanpak. Ik voel mezelf goed bij deze nieuwe stijl, omdat je meer houvast krijgt door het duidelijk plan. Het is een andere manier van werken, die op dit moment aanslaat. Hopelijk blijven ook de resultaten volgen, dan geraakt iedereen alleen maar meer overtuigd dat we op de juiste weg zitten. Ook voor mezelf is 2017 goed begonnen. We gaven achterin weinig weg en mijn voorzetten worden beter. De volgende stap is zelf ook af en toe een doelpunt meepikken. Het had al gekund in Eupen maar ik sprong niet goed om met de assist van Pozuelo. Ik moet vooral rustiger worden in de zone van de waarheid.”

Z. WAREGEM - MOESKROEN

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium