Het Belang van Limburg

Ex-doelman Barcelona gaat concurrent­ie aan met Boeckx

-

“Het is maar de derde keeper van Deportivo”, oordelen de RSCA-fans. “Dan kunnen we Boeckx even goed laten staan?” Nochtans speelde Rubén Martinez bij Barcelona ooit aan de zijde van Ronaldinho, Deco en Iniesta en werd hij daar beschouwd als een uitstekend­e keeper. “Ik kom niet op vakantie bij Anderlecht”, lachte Rubén gisteren. Omdat Rubén op zijn 32ste nog maar een 130-tal matchen op het hoogste niveau keepte, zijn de Anderlecht-fans nogal sceptisch, maar op de ploegfoto van Barcelona van het seizoen 2004-2005 pronkt de goalie naast toppers als Ronaldinho, Eto’o, Deco, Iniesta en Xavi. Trainer Frank Rijkaard haalde hem als reservedoe­lman bij de A-ploeg. Toen Victor Valdes later dat jaar eens rood pakte, speelde Rubén zelfs mee in het sterrenelf­tal tegen Valencia en Levante. Twee keer pronkte hij met de zege.

“Ja, ik zat ook samen met Messi in de jeugdschoo­l van Barça”, vervolgde hij. “Het is niet dat ik nog dagelijks contact heb met die sterren, maar Iniesta is van hetzelfde jaar als ik. Als we elkaar zien, praten we sowieso even bij. Al voetbalde ik bij de Barça-jeugd ook samen met Diego Capel, hoor, die nu bij Anderlecht zit.”

Bij Deportivo begon hij deze zomer op gelijke voet met de Poolse internatio­nal Przemyslaw Tyton en de Argentijn German Lux. Die Lux begon wel aan het seizoen, maar in de Copa del Rey verdrong Rubén de Zuid-Amerikaan uit de ploeg. Toch wilde hij nog meer spelen.

Aan Frank Boeckx beloofde Anderlecht dat hij een eerlijke kans zal krijgen ondanks de komst van Rubén. Gisteren op Zaventem straalde de nieuwe Spanjaard wel zelfvertro­uwen uit. “Ik kom hier niet op vakantie”, stelde hij. “Boeckx, de eerste keeper van Anderlecht? Neen, die ken ik niet.” Rest de vraag hoe paars-wit uiteindeli­jk bij deze onbekende Spanjaard uitkwam nadat ze eerst mikten op Koen Casteels, de piste Sirigu van PSG aftoetsten en een njet kregen van Mat Ryan.

Van Holsbeeck zei vorige woensdag nog dat hij misschien nog een keeper in zijn mouw had die René Weiler erg goed kende. Wellicht bedoelde hij toen Tyton van Deportivo die Weiler vorig jaar vaak bezig zag bij Stuttgart. De ex-keeper van PSV bleek echter niet haalbaar en omdat er ook wat op het budget gelet moest worden, kwam het dan tot een ruil Rubén-Roef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium