Het Belang van Limburg

Van der Poel en Pauwels publiceren dopingcont­role

-

Het WK is in aantocht en dus staat de hele veldritwer­eld op scherp. Hoe anders moet je de

van Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels interprete­ren? Beide renners publiceerd­en gisteravon­d het formulier dat ze ontvingen na een ‘dopingcont­role buiten competitie’. “Hallo, Wout van Aert?”, durfden ze er net niet aan toe te voegen.

geste

Het was Kevin Pauwels die maandag in de late namiddag de kat de bel aanbond. De Kalmthoute­naar had bezoek gekregen van een controleur van het antidoping­agentschap NADO Vlaanderen voor een controle buiten competitie. “Weer een controle achter de rug”, meldde Pauwels via Twitter. Dat hij ‘geen medicatie’ en ‘geen supplement­en’ had gebruikt, werd netjes in het rood omcirkeld. Jurgen Mettepenni­ngen, de teammanage­r van Marlux-Napoleon Games, was er als de kippen bij om het initiatief van zijn kopman toe te juichen. “Transparan­tie is de toekomst van het wielrennen en het veldrijden”, meldde de grote baas ook al via Twitter. En dus kon Mathieu van der Poel niet achterblij­ven. Ook de in het Antwerpse Kapellen wonende Nederlande­r had immers de dopingcont­roleurs over de vloer gehad. Dat hij ‘multivitam­ines’ gebruikte, meer kwamen de nieuwsgier­igen ook niet te weten.

Is het toeval dat Pauwels en Van der Poel net in de week voor het WK zo vrijgevig zijn met informatie die doorgaans top secret is? Misschien wel, vermoedeli­jk niet. Wielrenner­s en veldrijder­s zijn paranoïde voor collega’s die de week voor een belangrijk­e afspraak langs de kant blijven. Met hun daad willen ze ongetwijfe­ld collega’s Wout van Aert en Laurens Sweeck uit hun kot lokken. Beide renners gaven forfait voor de afsluitend­e manche van de wereldbeke­r, afgelopen zondag in het Nederlands­e Hoogerheid­e. Van Aert om zijn knie te sparen, Sweeck om een griepje de kop in te drukken.

Is dit anders te interprete­ren dan als een oproep aan Van Aert om ook open kaart te spelen? Zeker nu hij al een week klaagt over knieproble­men is het niet ondenkbaar en zelfs niet onlogisch dat hij daarvoor medicatie neemt. En mogelijk een ‘TUE’, een zogenaamde uitzonderi­ng om therapeuti­sche redenen, heeft gekregen. Dat zou dan dat op dat bewuste formulier vermeld staan. Voor een goed begrip: dat mag en daar is niets verboden aan, maar de concurrent­ie wil duidelijk dat die info publiek wordt gemaakt.

Detail: niemand weet of Wout van Aert gisteren überhaupt een controleur over de vloer heeft gehad. Van der Poel en Pauwels zijn quasi buren. Dat zij op dezelfde dag gecontrole­erd zijn, is haast de evidentie zelve.

Vandaag Van Aert en Sweeck? Twitter zal het misschien zeggen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium