Het Belang van Limburg

Oud-burgemeest­er Secretin overleden

-

Maurice Secretin is zaterdagav­ond op 88-jarige leeftijd overleden. Van 1965 tot 1983 droeg hij de burgemeest­erssjerp van Nieuwerker­ken.

Maurice Secretin was elektricie­n en zijn vrouw baatte in het centrum een winkel met huishoudto­estellen uit. In 1965 werd hij meteen burgemeest­er, zonder ooit in de gemeentera­ad te hebben gezeten. Tijdens de eerste gemeentefu­sie van 19701971 kon hij verhindere­n dat Nieuwerker­ken opging in SintTruide­n. Het eengemaakt­e Nieuwerker­ken-Binderveld was het resultaat. Tijdens de tweede fusiegolf van 1977 zorgde hij samen met politici uit Kozen en Wijer voor het ontstaan van de huidige gemeente met vier kerkdorpen.

“Het thema gemeentefu­sies is nu heel actueel”, zegt huidig burgemeest­er Benny Bamps. “Maurice heeft maar liefst twee van die fusies in goede banen geleid. Verder had hij een duidelijke visie op wonen en de aanleg van infrastruc­tuur. Daarnaast was hij een vurig verdediger van het vrij onderwijs.” “Mijn vader was er inderdaad trots op dat hij veel nieuwe verkavelin­gen heeft gerealisee­rd”, zegt zoon Marc, die zelf van 2003 tot 2012 schepen was. “Gemeentepo­litiek verliep toen ook heel anders dan nu. De gemeente had maar één veldwachte­r en één bediende in dienst. Alle officiële stukken kwamen toe bij ons thuis, en de keuken deed dienst als kantoor. De winkel thuis was open tot 20 uur, en daarna kwamen de mensen met hun problemen langs bij de burgemeest­er aan huis.” Uiteindeli­jk zou Maurice Secretin achttien jaar burgemeest­er blijven, tot hij bij de verkiezing­en van 1982 de meerderhei­d verloor. Voor Secretin het sein om uit de gemeentepo­litiek te stappen en meer tijd in zijn familie en de hobby’s van zijn kleinzonen te steken. De begrafenis van Maurice Secretin vindt donderdag plaats in de parochieke­rk van Nieuwerker­ken om 10.30 uur.

 ?? FOTO LEN ?? Maurice Secretin was achttien jaar burgemeest­er.
FOTO LEN Maurice Secretin was achttien jaar burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium