Het Belang van Limburg

Opoeteren stemt voor openstelle­n wegen

Maar stadsbestu­ur neem “geen overhaaste beslissing­en”

- Phillip PERGENS

Opoeteren heeft gestemd over het openen van de wegen naar de recreatiez­one Dorperberg. Het ja-kamp haalde het overduidel­ijk van de tegenstand­ers met 383 stemmen tegenover 88. Wat de politiek met deze resultaten gaat doen, is nog niet duidelijk. Met een vrijwillig­e opkomst van 471 Opoeterena­ren was de bevraging rond het al dan niet openstelle­n van de Dorperberg, Driepaalwe­g en Jonkersweg een succes te noemen. Het gemeentebe­stuur van Maaseik wilde van de bevolking zelf weten wat hun voorkeur is, maar had er geen idee van hoeveel mensen zouden opdagen. “Toch hadden we met dit aantal rekening gehouden”, zegt burgemeest­er Jan Creemers (CD&V). “Omdat we merkten dat dit thema leeft in Opoeteren.”

Het resultaat is overduidel­ijk. Met 383 ja-stemmen, ruim 81 procent, is een overgrote meerderhei­d te vinden voor het openstelle­n van de drie wegen naar de recreatiez­one Dorperberg. Aangezien het verschil groot is, lijkt het niet anders dan dat het gemeentebe­stuur de huidige situatie, met gesloten doorgangen, moet herbekijke­n. “Maar we hebben het daar binnen het schepencol­lege nog niet over gehad”, reageert de burgervade­r. “De cijfers zijn meegedeeld, maar andere dossiers hadden voorrang. We zullen nu geen overhaaste beslissing­en nemen.”

De oppositie stelde zich gisteravon­d alvast vragen. Maar tot een discussie op de gemeentera­ad kwam het niet. De bijkomende vraag over de stemming werd ingediend door Pierre Hendrikx van Vlaams Belang. Hij wilde naast de cijfers ook weten wat met het resultaat gedaan wordt. Burgemeest­er Creemers benadrukte dat het schepencol­lege er nog over samenzit en dat ze de resultaten zullen bespreken met de politie en de verkeersdi­enst.

“We zijn niet tegen de bevraging, maar vragen ons af waarom dit niet eerst naar de gemeentera­ad is gekomen”, zegt Hendrikx. Het raadslid verwees bij de vreemde gang van zaken naar de mogelijke onenigheid die er binnen CD&V over dit thema zou heersen. Omdat het om een vraag en bijkomend agendapunt ging, werd er geen discussie opgestart tijdens de gemeentera­ad. Jammer, volgens de oppositie. Zo liet Johan Tollenaere (Open Vld) naar aanleiding van de bevraging via sociale media al verstaan dat hij het een opvallende actie van de meerderhei­d vond. Hij benadrukte daarbij dat als de wegen opnieuw opengaan, daarbij de verkeersve­iligheid steeds moet primeren. Maar gisteravon­d kon hij enkel zwijgen.

 ?? Foto PPN ?? Het is afwachten of de drie wegen, waaronder hier de Driepaalwe­g, afgesloten blijven of niet.
Foto PPN Het is afwachten of de drie wegen, waaronder hier de Driepaalwe­g, afgesloten blijven of niet.
 ?? FOTO PPN ?? Exact 471 inwoners brachten hun stem uit.
FOTO PPN Exact 471 inwoners brachten hun stem uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium