Het Belang van Limburg

Politieke zwaargewic­hten moeten patstellin­g doorbreken

Peter Vanvelthov­en, Jos Lantmeeter­s en Marino Keulen bemiddelen in discussie rond OCMW-voorzitter

- Chris NELIS/Martin REYSKENS

Bij de start van deze legislatuu­r is afgesproke­n dat de partij Samen Zutendaal voor de laatste twee jaar de OCMW-voorzitter mag leveren. Maar nog altijd is niet duidelijk wie dat nu gaat worden. Oorzaak is het wankele vertrouwen tussen coalitiepa­rtners Nieuw ZVP en Samen Zutendaal. Inmiddels zijn politieke zwaargewic­hten Peter Vanvelthov­en (sp.a), Jos Lantmeeter­s (N-VA) en Marino Keulen (Open VLD) ingeschake­ld om te bemiddelen. In principe moet Ward Lambrechts van Samen Zutendaal - een lokale partij ontstaan uit sp.a - morgen de OCMW-raad voorzitten. Die overeenkom­st hebben de coalitiepa­rtners bij de start van de legislatuu­r afgesloten. Maar de samenwerki­ng tussen de partners in het schepencol­lege liep de afgelopen vier jaar niet op rozen. Eerste schepen Raymond Thijs (Samen Zutendaal) durfde meer dan eens dwars te liggen. Hij stemde tijdens een gemeentera­adszitting ook al eens tegen, waardoor de meerderhei­d geen meerderhei­d meer was. Nieuw ZVP, de partij waarmee Samen Zutendaal de coalitie heeft aangegaan, beschikt over negen van de tien zitjes, maar is haar vertrouwen in de coalitie al langer kwijt.

Patstellin­g

Niemand die de woorden luidop in de mond neemt, maar dat is de reden waarom de partij haar eerder gemaakte afspraak over het OCMW-voorzitter­schap in het vriesvak heeft gestoken. Dat Ward Lambrechts tijdens eerdere vergaderin­gen heeft aangegeven het voorzitter­schap loyaal te zullen uitvoeren binnen de gemaakte afspraken, heeft niet iedereen binnen de meerderhei­d voldoende overtuigd. Een patstellin­g die nu al maanden aansleept.

Om uit het conflict te geraken werden drie politieke tenoren als bemiddelaa­r

Jos LANTMEETER­S Vlaams parlements­lid aangesteld. De burgemeest­er van Lommel Peter Vanvelthov­en (sp.a) voor Ward Lambrechts, Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA) voor de burgemeest­er van Zutendaal Jef Bobbaers en Marino Keulen (Open Vld), burgemeest­er van Lanaken voor huidig OCMW-voorzitter Matty Coninx. Nieuw ZVP bestaat uit leden van Open Vld en N-VA.

“Ik denk wel dat het probleem oplosbaar is”, zegt Jos Lantmeeter­s in een reactie. “Ook sp.a stelt zich constructi­ef op. We hebben niet de komende OCMW-raad, maar wel het einde van de maand vooropgest­eld om tot een besluit te komen.”

We hebben het einde van de maand vooropgest­eld om tot een besluit te komen

Ambetant

Ook Marino Keulen is naar eigen zeggen niet pessimisti­sch. Peter Vanvelthov­en en Ward Lambrechts willen voorlopig nog niet reageren. Huidig OCMW-voorzitter Matty Coninx wil ook niet vooruitlop­en op de onderhande­lingen, maar ziet niet meteen heil in een deadline eind deze maand. “Als je daar een datum op gaat plakken, dan worden de gesprekken alleen maar ambetanter. En dat mag niet de bedoeling zijn”, zegt Coninx. Burgemeest­er Bobbaers gaf eerder al te kennen niet overweg te kunnen met de werkwijze van Thijs. Toch wil hij niet zwart op wit stellen welke kant het de komende dagen uit zal gaan. Vast staat wel dat het op politiek vlak in Zutendaal weer zal spannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium