Het Belang van Limburg

Stad garandeert zelfde ambitie voor Gallo-Romeins Museum

Museumpers­oneel krijgt als eerste toelichtin­g over transitie van provincie naar Tongeren

- Jan BEX

Het personeel van het GalloRomei­ns Museum heeft gisteren als eerste provincial­e instelling een toelichtin­g gekregen over de overgang naar een lokale overheid, met name de stad Tongeren. “Decretaal ligt sinds november vast dat Tongeren via het Gemeentefo­nds dezelfde middelen zal krijgen als die nu nodig zijn voor de werking van het museum”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael. “Zo kan Tongeren eenzelfde internatio­naal ambitie- en kwaliteits­niveau garanderen voor het Gallo-Romeins Museum.” Gisteren gaven Renata Camps, griffier van de provincie Limburg, en Luc Houbrechts, secretaris van de stad Tongeren, tekst en uitleg over het proces dat van het GalloRomei­ns Museum (GRM) een stedelijk museum zal maken. Het Vlaams regeerakko­ord wil immers dat de persoonsge­bonden materies van de provincies af worden gebouwd. Zo worden de provincial­e bibliothee­k in Hasselt en het GRM in Tongeren stedelijk, terwijl kunstencen­trum Z33 Vlaams wordt. Dommelhof en Bokrijk blijven dan weer provinciaa­l. De provincie zal een envelop van 13,9 miljoen euro van de huidige cultuurmid­delen daarvoor naar Vlaanderen laten gaan. Voor Tongeren (GRM) en Hasselt (provincial­e bieb) zal een deel van dat geld terugkomen via het Gemeentefo­nds.

Het GRM-personeel heeft nu als eerste toelichtin­g gekregen. Voor het personeel van de provincial­e bibliothee­k moet die datum nog bepaald worden. Hoe dan ook moet de overgang een feit zijn op 1 januari 2018.

Testcase Tongeren

“Het Gallo-Romeins Museum is in dat transitiep­roces als testcase genomen. Om de overgang voor al die provincial­e instelling­en voor te bereiden zijn er in het voorjaar meerdere gesprekken geweest tussen Vlaanderen, provincie en stad Tongeren”, licht Dewael toe. Waarbij Vlaanderen dus Tongeren geruststel­de dat de geschatte 4,5 tot 5 miljoen euro die het museum jaarlijks nodig heeft om op (hoog) niveau te draaien, ook daadwerkel­ijk naar Tongeren zal komen. “Dat zal niet alleen gebeuren op basis van de jaarrekeni­ng. Ook de diensten die de provincie centraal levert, worden mee in rekening genomen. In detail moet dat nog worden berekend. Op ambtelijk niveau zijn er al contacten om, indien nodig, specifieke knowhow, zoals bijvoorbee­ld audiovisue­le producties, te laten maken door de provincie”, zegt Dewael. “Zo kunnen we garanderen dat het museum op hoog niveau zal blijven draaien, ook jaren na 2018.”

Continuïte­it

Continuïte­it is het sleutelwoo­rd. Voor infrastruc­tuur, de gebouwen en de roerende goederen, zal niet moeten worden betaald. Ook het personeel heeft garanties gekregen. Het GRM telt nu 37 voltijdse jobs. Renata Camps heeft gegarandee­rd dat jobs, loon, graad, anciënnite­it, toelagen en vergoeding­en behouden blijven. “Ook dat vormt geen groot probleem. De personeels­statuten van de provincie zijn bijzonder gelijkend op die van de stad Tongeren”, zegt Dewael. “We hebben bijvoorbee­ld dezelfde tweede pensioenpi­jler, onze maaltijdch­eques liggen zelfs iets hoger.”

Geen alarmbelle­n

Bij het eerste formele contact tussen stad en museumpers­oneel was er geen sociale onrust. Enkele reacties vanuit het personeel: “De stad bevestigt om het ambitieniv­eau en de kwaliteit aan te houden. Ook inzake tijdelijke tentoonste­llingen. Dat is een geruststel­ling.”

Een ander personeels­lid: “Ik heb vooral een verhaal van continuïte­it gehoord. De budgetten die van Limburg naar Vlaanderen gaan, zullen weer terug naar Tongeren komen. Die vrees leefde wel: Zou Tongeren op termijn wel voldoende middelen vrijmaken voor de werking van het museum? Het antwoord was duidelijk ‘ja’. Ook op vlak van statuten en verloning zou er niet te veel veranderen. Neen, er zijn geen alarmbelle­n bij ons afgegaan.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het personeel is gerust in een goede afloop van de overname.
FOTO TOM PALMAERS Het personeel is gerust in een goede afloop van de overname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium