Het Belang van Limburg

“Arm is verlamd van de stress”

Posttrauma­tische stoornis na inbraak velt John Terra

- Raymond DE CONDÉ

John Terra moet op 12 februari aan een concertree­ks beginnen, maar maakt zich grote zorgen dat hij het niet haalt. Vorige maand kreeg hij in zijn huis in Meise inbrekers over de vloer. “De materiële schade viel mee maar de impact op mijn lichaam is enorm”, getuigt hij. “Al meer dan een maand kan ik de slaap niet vatten en mijn arm is verlamd.”

MEISE -

“Ik ben kwaad op mezelf omdat ik de knop maar niet kan omdraaien”, vertelt Terra. “Dat is de aard van het beestje, zeker? Mijn vrouw blijft er gelukkig rustig onder. De inbraak dateert al van 12 december. ’s Nachts rond vier uur hoorde ik geluid op het dak. Met een zaklamp heb ik op de inrit geschenen, maar ik zag niets. Een kwartier later volgde een harde knal: de voorruit was ingeslagen. Het alarm ging af, ik heb aan het raam heel hard op de buren geroepen en die zijn op hun beurt beginnen te roepen. Door dat lawaai zijn de inbrekers maar een vijftal minuten binnen geweest, genoeg om flink wat ravage aan te richten. Ik heb twee grote mannen zien weglopen, ze waren dus minstens met drie. Drie dagen later werd opnieuw ingebroken in onze wijk en toen werden drie mannen opgepakt. In hun koffer zat een revolver. Eén van hen is een zware crimineel.”

Puur psychisch

Wat een inbraak met je doet, is zeer verschille­nd van persoon tot persoon. “Op mij is de inwerking dramatisch. Ik kan niet slapen en als het toch even lukt, word ik bij het minste geluid weer wakker. Op de duur put je dat helemaal uit en dan zegt je lichaam: stop. Het slaat dan meestal op het zwakste deel en bij mij is dat mijn rechterarm. Mijn duim, wijsvinger en de binnenkant van mijn onderarm zijn verlamd en vanaf mijn elleboog tot mijn schouderge­wricht heb ik helse pijnen. Na één repetitie is het euvel alleen maar verergerd. Ik dacht eerst dat het iets louter mechanisch was, maar een MRI-scan heeft intussen uitgewezen dat het puur psychisch is. Ik zal dus naar een psychother­apeut moeten. Volgens de dokter kan het morgen over zijn, maar voor hetzelfde geld kan ik er nog maanden mee zitten. Er staan nog twee zware repetities in mijn agenda voor mijn korte tournee met ‘Vroeger en nu’ en mijn grootste zorg is natuurlijk dat ik die zou moeten afzeggen.”

 ?? FOTO TVL ?? Tokkelen op de gitaar is onmogelijk nu Terra zijn rechterarm niet meer kan gebruiken.
FOTO TVL Tokkelen op de gitaar is onmogelijk nu Terra zijn rechterarm niet meer kan gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium