Het Belang van Limburg

Gorden ‘René Artois’ Kaye is uitgeserve­erd

- Raymond DE CONDÉ

Café René is zijn uitbater kwijt. De Engelse acteur Gorden Kaye, die wereldbero­emd werd als René Artois in de comedyseri­e ‘‘Allo ‘Allo’, is op 75-jarige leeftijd in een zorgcentru­m overleden.

LONDEN -

Het Franse dorpje Nouvion is in rouw, want het plaatsje is zijn beroemdste barman en verzetshel­d (tegen wil en dank) kwijt. Toch was Gorden Kaye, die René Artois tien jaar lang vertolkte, meer dan alleen maar die onfortuinl­ijke barman. Zijn doorbraak dateert namelijk al van 1969 , toen hij de rol van Bernard Butler ging spelen, neef van Elsie Tanner, in de legendaris­che soap ‘Coronation Street’. Later dook hij ook enkele malen op in de BBC-reeks ‘Are You Being Served?’. Toch gaat Kaye de tv-geschieden­is in als René Artois uit ‘Allo ‘Allo’, de cafébaas die tijdens de Tweede Wereldoorl­og telkens een hilarisch kat-en-muisspelle­tje speelde met de nazi’s. De serie liep van 1982 tot 1992 en hij was in alle 84 aflevering­en te zien. In 2007 werd er nog een extra episode gedraaid. Ei zo na had Gorden Kaye al veel eerder het loodje gelegd. Tijdens een zware winterstor­m, waarbij in 1990 tientallen doden te betreuren waren, vloog een reclamepan­eel door de voorruit van zijn wagen. Toen hij later in het ziekenhuis ontwaakte, herinnerde hij zich niets meer van het ongeval, maar hij hield er wel een duidelijk litteken op zijn voorhoofd aan over. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis slaagden een journalist en een fotograaf erin zijn kamer binnen te dringen. Voor dat ongewenste bezoek stapte hij later naar de rechtbank, die in beroep sprak van een ‘monsterlij­ke inbreuk op de privacy’.

Over zijn beleveniss­en in ‘‘Allo ‘Allo’ schreef hij een autobiogra­fie, ‘René and Me’. Daarin beschrijft hij ook hoe hij zichzelf zag als jongeman: verlegen, homo en te dik. Tot de films waarin hij speelde, behoort ‘Brazil’ van Terry Gilliam.

Carmen Silvera, de Canadese actrice die in ‘Allo ‘Allo’ zijn vrouw Edith speelde en door René altijd werd afgeblaft als ‘you stupid woman!’, overleed al in 2002 op 80jarige leeftijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium