Het Belang van Limburg

Baasjes moeten kleine Flo beloning geven als ze blaft

-

Naam: Flo

Leeftijd: 1,5 jaar Ras: kruising podenco Geslacht: teef Eigenaar: familie Willen uit Maasmechel­en

Probleem: Flo blaft veel. Eén van de buren dreigt met een rechtszaak.

Bij mijn aankomst hoor ik vanop straat een hond blaffen. Ik herken het typische geblaf van een onzekere, waakzame hond. Als ik aanbel, wordt het geblaf plots veel sterker.

Alhoewel Flo niet zo groot is, kan ze behoorlijk kabaal maken. Ze blaft en probeert mij te ontlopen. Het is duidelijk dat ze vreemde mensen niet vertrouwt. De bazen vertellen mij over de reacties van de buren. Sommige buren vinden het leuk als Flo aan de afsluiting naar hen blaft. Ze geven Flo dan een snoepje. De buren aan de andere kant vinden het geblaf minder leuk. Ze zeggen dat Flo zelfs al blaft als er nog maar een blad van de boom valt. En dat moet stoppen.

Het blaffen van Flo heeft meerdere redenen. In de eerste plaats blaft Flo omdat ze dingen niet vertrouwt. Elk vreemd geluid maakt haar bang. Sommige geluiden, zoals dat van een mixer, maken dat ze vlucht en zich ergens probeert te verstoppen. Andere geluiden zetten haar aan tot blaffen waarbij ze hoopt dat dit het ‘gevaar’ zal verjagen. En Flo blaft in de tuin natuurlijk ook omdat ze heeft ondervonde­n dat dit snoepjes van de buren oplevert.

Ik begin met de eigenaars proficiat te wensen omdat ze niet hebben gekozen voor een antiblafba­nd. Dat zou het probleem van de buren misschien wat verholpen hebben, maar Flo zou nog meer in de problemen zijn geraakt. Het zou haar nog onzekerder hebben gemaakt. Eigenlijk zou Flo een beloning moeten krijgen als ze blaft. Ikzelf heb ooit ongenodigd bezoek gehad. Het blaffen van mijn honden heeft de dieven toen verjaagd. Flo waakt en dat verdient dus een beloning. Maar nadat ze goede woordjes hebben gegeven, moeten de bazen Flo direct duidelijk maken dat haar taak is afgelopen. Dat kan door haar bijvoorbee­ld het bevel ‘plaats’ te geven. Dan weet Flo dat ze wel mag blaffen, maar dat haar taak beperkt is. Maar de belangrijk­ste voorwaarde om het overmatig blafgedrag te laten stoppen is: ‘zelf stoppen met blaffen’. Niet meer schreeuwen en geen vermaninge­n geven als Flo blaft. Flo is gewoon ongerust. Alleen door zelf rustig en vooral daadkracht­ig op te treden en haar het bevel te laten uitvoeren, zal Flo de rust vinden die ze verdient.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium