Het Belang van Limburg

Hasseltse klas krijgt Tom Waes als leraar

Tom Waes staat voor ‘De Klas’ in KTA2 in Hasselt

- Raymond DE CONDÉ

BRUSSEL - Schuilt er naast een bergbeklim­mer, een globetrott­er en een bodybuilde­r ook een goede leerkracht in Tom Waes? Hij nam voor de Eén-reeks ‘De Klas’ de proef op de som in KTA2 in Hasselt, waar hij de leerlingen mocht bijspijker­en over het thema geld. De reacties? Die zijn alvast enthousias­t. “Hij weet leerlingen echt te begeestere­n”, blikt directeur Stijn Valkeneers tevreden op de opnames terug.

De komende weken wordt een lading nieuwe tv-programma’s op de drie grote zenders losgelaten en één daarvan springt eruit: ‘De Klas’, niet toevallig weer een productie van Woestijnvi­s. Het idee is simpel: laat een BV lesgeven aan een klas zestienjar­igen over thema’s die de jongeren van vandaag bezighoude­n.

Toch gaat er aan dat eenvoudige idee heel wat voorbereid­ing vooraf. “De klas waarin Tom Waes zijn opwachting maakt is geen bestaande klas”, vertelt directeur Stijn Valkeneers. “We hebben in onze school heel wat richtingen, gaande van fotografie over schoonheid­sverzorgin­g, publicitei­t, logistiek, kinderzorg tot gehandicap­tenzorg. De programmam­akers van Woestijnvi­s hebben uit die verschille­nde afdelingen 16 leerlingen geselectee­rd na individuel­e gesprekken. Dat was een echte casting. Er wordt uiteraard gekozen voor jongeren die mondig zijn, die zich durven uiten en uitgesprok­en ideeën hebben over het onderwerp. De klas die zo werd samengeste­ld is ook heel divers. Er is een tweeling bij, Faisal en Anas uit Irak. Ook Mustafa werd uitgekozen, hij is alleen naar Europa gekomen en ten tijde van de opname verbleef hij nog in een asielcentr­um in Sint-Truiden. Domenica kreeg ook een plekje in de klas. Zij woont ondanks haar jonge leeftijd al zelfstandi­g.”

Het klaslokaal zelf moest ook licht verbouwd worden. “Wij hebben een nieuw gebouw en een en ander moest voor een tv-klas worden aangepast. Zo hebben we opnieuw een krijtbord geïnstalle­erd want de moderne borden reflecte- ren. De opname duurde een volledige dag. Tom Waes was na afloop bekaf.” Die volledige dag dateert al van het najaar, toen Donald Trump nog niet tot president was verkozen. “Ik heb de discussies wat mee gevolgd op een monitor in een ander lokaal. Het was boeiend om te horen wat zij over Trump dachten.”

Begeestere­nd

In ‘Het Huis’ vertelde Tom Waes onlangs dat hij zelf een lastige leerling was die het de leerkracht­en niet makkelijk maakte. “Maar als lesgever deed hij het uitstekend”, vindt Valkeneers. “Hij is authentiek, nieuwsgier­ig en benadert de jongeren met een open geest. Hij kon de pubers echt begeestere­n en hen verder doen nadenken.”

In de uitzending, die we op dinsdag 7 februari als tweede aflevering te zien krijgen, speelt hij onder meer een spelletje met de klas. Onder hun stoel vinden zijn pupillen elk een envelop met geld. De een vindt er nul euro in, de ander 300 euro. Nog anderen krijgen iets tussenin. Ze mogen alleen weer op hun stoel gaan zitten als ze hem elk 100 euro geven, anders moeten ze blijven rechtstaan. De ongelijkhe­id in de bedragen is een afspiegeli­ng van hoe de rijkdom in de maatschapp­ij verdeeld is en het is aan de leerlingen om uit te maken hoe zij daarmee omgaan. De jongeren hebben met hun smartphone ook eigen opnamen gemaakt. Dat geeft een idee van hun leefwereld buiten de schooluren en het toont iets van de achtergron­d waarin ze opgroeien.

Als lesgever deed hij het uitstekend. Hij is authentiek, nieuwsgier­ig en benadert de jongeren met een open geest Stijn VALKENEERS Directeur KTA2

Danira

In de eerste aflevering, die aanstaande dinsdag wordt uitgezonde­n, is Danira Boukhriss Terkessidi­s de BV in een klas van het Pius X college in Antwerpen. Andere bekendhede­n die voor de klas gaan staan, zijn Otto-Jan Ham (over afkomst en religie), Lieven Scheire (over menselijke genetica), Erik Van Looy (over geweld), Maaike Cafmeyer (over manvrouwve­rhoudingen), Philippe Geubels (over humor) en Siska Schoeters (over familie en opvoeding).

De Klas’, Eén, vanaf dinsdag 31 januari

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO'S VRT ?? Leraar Tom Waes verlaat zijn klaslokaal niet zonder obligate selfie.
FOTO'S VRT Leraar Tom Waes verlaat zijn klaslokaal niet zonder obligate selfie.
 ??  ?? en Directeur Stijn Valkeneers Dorien Godderie, die de praktische kant op zich nam.
en Directeur Stijn Valkeneers Dorien Godderie, die de praktische kant op zich nam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium