Het Belang van Limburg

“Eén Limburgse topclub in één stadion”

Sporting Hasselt-voorzitter Bart Casters doet opmerkelij­ke oproep

- Kristof LIBERLOO

“Eén grote profclub in de provincie, op termijn is er geen andere uitweg voor ons voetbal.” Die opmerkelij­ke boodschap heeft Bart Casters, voorzitter van Sporting Hasselt en lid van de Algemene Vergaderin­g van KRC Genk.

Bart Casters werd in november 2015 al aangesteld als voorzitter ad interim bij Sporting Hasselt. Vorige week werden de statuten van de club ook aangepast en sindsdien is hij officieel voorzitter. Casters wil vooruit met Sporting. Maar niet alleen met Sporting. De Limburgse zakenman, die ook broekspons­or was bij KRC Genk en nog steeds deel uitmaakt van de Algemene Vergaderin­g van KRC, oppert dat er nu al werk moet worden gemaakt van één topclub in het Limburgse voetbal.

Casters: “Voetbal moet een totaalbele­ving worden, met een modern stadion dat elke dag gebruikt wordt, anders is het niet rendabel. Zo een multifunct­ioneel stadion van een slordige 100 miljoen euro krijgt één club niet gebouwd. Daarom moet er samengewer­kt worden. Tussen de Limburgse clubs, maar ook met de stadsbestu­ren. Zij moeten mee investeren, want voetbal brengt mensen samen. De maatschapp­ij verzuurt steeds meer. Dus stoppen steden hun middelen beter in sport en topsport dan in veiligheid­scamera’s op elke hoek van de straat.”

Grenslandh­allen

Sporting Hasselt is al langer vragende partij om een nieuw stadion te bouwen, maar Hasselt-burgemeest­er Nadja Vananroye verkondigd­e eind vorig jaar nog dat de stad geen centen wil stoppen in een nieuwe voetbalare­na. Casters ziet het op termijn nog grootser. “In een eerste fase willen we onze eigen sites ontwikkele­n: een nieuwe tribune en kleedkamer­s tussen het A- en B-terrein optrekken en een kunstgrasv­eld aanleggen in Runkst. Daarnaast moeten we een betere samenwerki­ng met de andere clubs in Hasselt mogelijk maken en zo snel als mogelijk naar 1B promoveren. Maar het is belangrijk om nu al lef te tonen, we moeten durven discussiër­en over één topclub in Limburg.” Casters heeft ook al een idee over de plaats waar die state-of-the-artvoetbal­tempel zou kunnen komen. “Diepenbeek is een geschikte locatie. Of waarom geen sportsite maken aan de Grenslandh­allen? Met ook een moderne sporthal die over de ringweg gebouwd wordt. De Japanse tuin kan verhuisd worden naar het Hasseltse stadscentr­um, dan blijven bezoekers van de tuin nog hangen in de stad en consumeren ze daar. Het klinkt ambitieus, maar waarom zou de Japanse tuin niet verlegd kunnen worden? In de VS zetten ze een hele fabriek op een ponton, varen er twintig kilometer verder mee en plaatsen ze daar op een nieuwe plek. We moeten durven de middelmati­gheid overstijge­n en investeren voor de volgende generaties.” Maakt Casters’ plan ook enige kans op slagen? KRC Genk is geen vragende partij en denkt al langer aan een nieuw stadion, Stayen is pas vernieuwd. Grootste struikelbl­ok van al: het emotionele aspect bij de fans. Casters: “Ik ben me bewust van die gevoelighe­den. Maar daar moeten we doorheen durven kijken. Omdat één profclub een economisch­e realiteit is. Als je een groot bedrijf wil lokken om te investeren, dan moet je de krachten bundelen. Voor zo een buitenland­se firma is een stad van 70.000 of 80.000 inwoners niet meer dan een wijk, als binnen zo een kleine regio dan ook nog eens verschille­nde regelgevin­gen van toepassing zijn, dan wordt het een moeilijk verhaal. Kijk naar New York, dat telt bijna evenveel inwoners als heel België maar wordt bestuurd door één burgemeest­er.”

 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Bart Casters.
Foto JEFFREY GAENS Bart Casters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium