Het Belang van Limburg

Twee dagen voor deadline nog geen bod op begijnhof

Deadline loopt vrijdagnam­iddag af

- Jan BEX

HASSELT - 48 uur voor de deadline heeft de griffie van de provincie Limburg nog geen bod ontvangen op het Hasseltse begijnhof. De provincie Limburg verkoopt 13 beschermde begijnhofh­uisjes met poortgebou­w in een enkel lot onder voorwaarde­n. “We doen alles om een geldig bod te doen”, zegt UHasselt. “We willen absoluut voorkomen dat het begijnhof in private handen komt.” Maar de privékoper­s staan ook niet echt te trappelen. “We gaan ons niet in dat wespennest steken”, zegt projectont­wikkelaar Ed Somers van groep Vestio. Het begijnhofd­ossier is in Hasselt, en bij uitbreidin­g in heel Limburg omdat de provincie verkoopt, politiek en maatschapp­elijk omstreden. Veel Hasselaren vinden dat een van de meest exemplaris­che Hasseltse monumenten en enige publieke groen binnen de kleine ring best in openbare handen blijft. Bovendien vinden velen het ontoelaatb­aar dat een strook van zestig meter tussen het laatste begijnhofh­uis en het poortgebou­w mag volgebouwd worden. De huisjes moeten gerestaure­erd, de binnentuin zou best heraangele­gd worden. Dat is sinds de interne staatsherv­orming niet evident voor de provincie. Het kan daarvoor geen beroep meer doen op subsidies. Gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) blijft onder meer ook daarom de verkooppro­cedure verdedigen: “Maar ook uit respect voor de eventuele indieners van een koopdossie­r. Respect en behoud van het erfgoed, het opwaardere­n van de binnentuin en van de kerkruïne zijn uitdrukkel­ijke voorwaarde­n in deze verkoop.”

Maatschapp­elijk debat

Toch kwam er heel snel protest van de basis. Onder meer àlle Hasseltse sociocultu­rele vereniging­en - ruim 180 - riepen in oktober de stad Hasselt op om het begijnhof te kopen. Die stelde dan weer dat er zo laat in de legislatuu­r geen geld meer in de kas zit.

UHasselt

Ruim drieduizen­d studenten tekenden op hun beurt een petitie tegen de verkoop aan een projectont­wikkelaar. Ook de politiek deed een duit in het zakje: de PVDA organiseer­de een petitie met een duizendtal handtekeni­ngen, N-VA Hasselt deed een oproep aan de stad om de lopende verkooppro­cedure te laten stopzetten en de plannen van UHasselt voluit te steunen. Zelfs Noël Slangen schreef deze week nog een opgemerkte column in deze krant. Tegen de verkoop aan projectont­wikkelaars en voor het publieke project van de Hasseltse universite­it.

De universite­it is bijzonder geïnteress­eerd, heeft een uitgewerkt plan, maar ook een probleem met een van de verkoopsvo­orwaarden. De universite­it kan in de voorbije vijf jaar geen twee beschermde gebouwen voorleggen die het met succes herbestemd heeft.

Rector Luc De Schepper: “We doen al het mogelijke om overmorgen een ontvankeli­jk bod te doen op het begijnhof. We willen in de running blijven om zo te voorkomen dat het begijnhof aan een private partij wordt toegewezen. Maar we willen ook onze andere rechtsmidd­elen vrijwaren om het begijnhof te kunnen verwerven. We hebben een goed plan waarover de stad Hasselt zeer te spreken is.”

Projectont­wikkelaars

Hoe zit het met die private sector? Wachten die tot het allerlaats­te moment om alsnog te bieden? Zoals overigens wel vaker gebeurt. Niet iedereen wil daarover iets zeggen. Projectont­wikkelaar Ed Somers van groep Vestio draait evenwel niet rond de pot: “We gaan ons niet in dat wespennest steken. We stellen vast dat zowel politiek als maatschapp­elijk het niet gedragen wordt dat het begijnhof door de private sector zou ontwikkeld worden. Wij doen niet mee, wij haken af en richten onze pijlen op dossiers die wel een draagvlak hebben.”

Ook Philip Demot, directeur van nv Democo Group, heeft een gelijkaard­ige boodschap: “Wij volgen dat niet op. Er zijn veel stemmen om het begijnhof een publieke bestemming te geven. Als ontwikkela­ar blijf je daar dan best buiten. Ook qua bestemming is dit dossier niet zo eenvoudig in te vullen.”

Wij doen niet mee. We stellen vast dat noch de politiek noch de maatschapp­ij wil dat het begijnhof door de private sector ontwikkeld wordt Ed SOMERS

Vestio

 ?? FOTO BELGA ?? De deadline voor de verkoop van het Hasseltse begijnhof is vrijdag om 13 uur.
FOTO BELGA De deadline voor de verkoop van het Hasseltse begijnhof is vrijdag om 13 uur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium