Het Belang van Limburg

“Het is de onverschil­ligheid die doodt”

Damiaanact­ie kondigt campagne aan met harde advertenti­e

- Thomas JANSEN Malaika BRENGMAN Docent marketing VUB

Komend weekend trekken duizenden vrijwillig­ers de straat op om stiften te verkopen ten voordele van de Damiaanact­ie, dat armoedezie­ktes als tbc en lepra bestrijdt in dertien landen. Hoewel die stiften naar schatting 2,2 miljoen euro zullen opbrengen, botsen de vrijwillig­ers toch vooral op een droge “geen interesse”. “We hebben er begrip voor als mensen niet willen kopen, maar ze kunnen wel eventjes naar ons luisteren”, zegt Line Lismont van Damiaanact­ie. “Dit weekend loop je onze vrijwillig­ers tegen het lijf. Ze zullen je voorstelle­n stiftjes te kopen. En je zal hen antwoorden dat je geen interesse hebt.” Met die opvallende voorspelli­ng hoopt Damiaanact­ie niet alleen het tegenoverg­estelde gedrag te bekomen, ze wijzen ook expliciet op de algemene desinteres­se voor een thema als lepra en tbc. “Met deze advertenti­e kruipen we helemaal in de huid van de middeleeuw­se leprapatië­nt, die met zijn ratel stond te bedelen, maar ook voortduren­d genegeerd werd”, vervolgt Lismont. “Ook nu is lepra en tbc voor veel mensen iets dat ver van hun bed is. ‘Geen interesse’ is dan ook het standaarda­ntwoord dat onze vrijwillig­ers krijgen als ze iemand aanspreken op straat. Maar het is net die onverschil­ligheid die maakt dat lepra een dodelijke ziekte blijft. Want met elke 40 euro kunnen we één lepra- of tbc-patiënt genezen. Dat komt neer op zeven pakketjes stiften, die we verkopen aan zes euro per pakketje.” Het campagnewe­ekend van Damiaanact­ie volgt vrij snel op acties als De Warmste Week van de VRT en Rode Neuzen Dag van VTM en Belfius, twee initiatiev­en die veel aandacht kregen en beide een recordbedr­ag inzamelden. Kan dat een rol spelen in de onverschil­ligheid die nu heerst? “Het klopt dat we zeker niet de enige ngo zijn, en daar moeten we begrip voor hebben”, zegt Lismont. “Bovendien situeert onze werking zich ver van huis. Maar we stellen toch vast dat acties zoals De Warmste Week mensen net aansporen om open te staan voor alle goede doelen.”

Confronter­end

Volgens prof. dr. Malaika Brengman, docent marketing aan de VUB, mist de advertenti­e haar doel niet. “Onverschil­ligheid is iets individuee­ls, maar als we mensen erop wijzen dat iedereen onverschil­lig is, voelen we ons daar toch ongemakkel­ijk bij. In die zin is de advertenti­e confronter­end en doet het ons op voorhand nadenken over onze onverschil­ligheid. Dat is een goede manier om onze mindset, en dus ook ons gedrag op het moment van de aankoop, te veranderen.”

De advertenti­e is confronter­end en doet ons nadenken over onze onverschil­ligheid. Een goede manier om ons gedrag te veranderen

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? U kunt de vrijwillig­ers komend weekend tegen het lijf lopen.
FOTO HBVL U kunt de vrijwillig­ers komend weekend tegen het lijf lopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium