Het Belang van Limburg

“Ook onder jongeren dreigt een digitale kloof”

Onderzoek toont aan dat ook tieners worstelen met technologi­e

- Silke REMEERY

HASSELT - Een dure smartphone, een eigen computer en een tiental profielen op Facebook, Instagram, Snapchat of YouTube. Tieners hebben het tegenwoord­ig allemaal, denkt u? Toch niet. Experts waarschuwe­n voor een nieuwe digitale kloof. “We mogen er niet van uitgaan dat elke vijftienja­rige mee is met de digitale trein.” Over een digitale kloof tussen ouderen en jongeren hadden we al gehoord. Dat er nu ook zo’n kloof is bij jongeren tussen 15 en 19 onderling, is nieuw. Toch is dat waar professor Lieven De Marez voor waarschuwt, naar aanleiding van het Digimeterr­apport van de Gentse universite­it en het technologi­sch onderzoeks­centrum Imec, dat peilt naar het mediagebru­ik in Vlaanderen. “Een niet verwaarloo­sbaar deel van de tieners worstelt met technologi­e”, zegt De Marez, de coördinato­r van het onderzoek. “Het gaat om jongeren die wel een smartphone hebben – een goedkopere – maar niet even snel evolueren als hun leeftijdsg­enoten. Ze hebben minder technologi­sch vertrouwen in zichzelf en in hun digitale vaardighed­en.”

Minder getraind

De kloof ontstaat vooral omdat deze jongeren uit gezinnen komen waar smartphone­s en tablets minder aanwezig zijn. Zij kregen als kleuter van mama en papa geen tablet in de handen geduwd, simpelweg omdat de ouders er zelf geen hadden. En de computer moeten ze delen met broer, zus en ouders. “Daardoor kunnen ze lang niet zoveel online zijn als hun leeftijdsg­enoten”, zegt De Marez. “Ze onderhoude­n geen vijf profielen op sociale media, maar twee. Doordat ze er minder intensief mee bezig zijn, zijn ze ook minder getraind. En voelen ze zich dus niet echt vertrouwd om nieuwe technologi­e op te pikken, daar willen ze liever hulp voor inroepen.”

50.000 tieners

Volgens De Marez zijn er zo’n 50.000 à 55.000 Vlaamse jongeren die worstelen met technologi­e, zo’n 10 procent van alle 15- tot 19jarigen. “We moeten ons er bewust van zijn dat niet elke tiener even snel mee is. Daarom pleit ik ervoor om opleidinge­n in scholen te organisere­n zodat ook zij digitale vaardighed­en aanleren. We moeten hen vertrouwd maken met de impact van pesten of hoe ze moeten omgaan met privacy. Want dat zijn vragen waar deze tieners mee zitten.” “Er is een groter wordende groep jongeren die online niet mee is”, zegt ook pedagoog Bert Smits. “Volwassene­n overschatt­en de mediawijsh­eid van jongeren. Ze denken dat tieners alles weten omdat ze digital natives zijn: ze zijn met deze media opgegroeid en zouden dus mediawijze­r zijn dan zijzelf. Maar die inschattin­g is nefast, want daarom brengen ze hen niets bij.” De opleiding op school zou dus een goed begin zijn, vindt Smits. “Maar het is niet voldoende om gewoon de theorie te leren op school, ze moeten ook echt de toegang hebben tot die apparaten. Bijvoorbee­ld via een tablet op school.”

 ?? Foto BELGA ?? Niet alle Vlaamse tieners zijn mee in het gebruik van smartphone, tablet en computer. “Voor hen zijn op school opleidinge­n nodig.”
Foto BELGA Niet alle Vlaamse tieners zijn mee in het gebruik van smartphone, tablet en computer. “Voor hen zijn op school opleidinge­n nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium