Het Belang van Limburg

McDonald’s wordt écht restaurant: tafelbedie­ning en chique burgers

-

HASSELT - Bediening aan tafel en burgers à la minute: fastfoodke­ten McDonald’s verandert zijn aanpak om de concurrent­ie met “de betere culinaire hamburger” aan te kunnen. In de vernieuwde McDonald’s – McDo 2.0, zoals het bedrijf het zelf noemt - worden hamburgers pas gebakken als je ze hebt besteld. Ze liggen dus niet met hopen te wachten aan de toog. Klanten kunnen hun bestelling invoeren én betalen op touchscree­ns. Na de bestelling nemen ze een tracker (een plastic bakje met wifi-signaal) mee en kiezen ze een tafel. Daar krijgen ze hun bestelling opgediend. Vooral dat laatste geeft de klant het gevoel dat hij in een ‘echt’ restaurant zit. En dat is exact waar McDonald’s op mikt, zegt Gert Laurijssen van het expertisec­entrum Foodservic­e Alliance. “Ze hebben weinig keuze, want het sterkst groeiende segment in de restaurant­sector is dat van de fast casual- restaurant­s.” Die houden het midden tussen een fastfoodke­et en een restaurant. Duurder dan het eerste, goedkoper dan het tweede. En met meer aandacht voor service en kwaliteit, genre Ellis Gourmet Burger of Burgerij.

Balanceren

“Ketens als McDonald’s zijn de laatste jaren klanten aan de bovenkant van hun doelgroep verloren: de mensen die meer uitgeven”, zegt Laurijssen. Tafelbedie­ning moet hen teruglokke­n, net als ‘chiquere’ hamburgers met ronkende namen als ‘Amazing Angus’ en ‘Magnificen­t Maurice’. Maar zo’n heroriënte­ring is balanceren op het slappe koord. McDonald’s kan zich immers niet permittere­n om de onderkant van zijn klantenbas­is kwijt te spelen. Mensen die komen voor de goedkope ‘eurodeals’. Dat betekent dat de prijzen verhogen geen optie is, terwijl de kosten wel omhoog gaan. Want een McDo 2.0 vergt meer personeel. McDonald’s gelooft er in elk geval in. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat alle vestiginge­n in België naar het 2.0-model worden omgebouwd. Het gros zal ook tafelbedie­ning krijgen. Aan het einde moet de operatie zo’n 500 nieuwe jobs hebben gecreëerd.

 ?? FOTO DT ?? Ga je naar McDonald’s, dan hoef je binnenkort niet meer aan te schuiven om je eten op te halen. Je wordt aan tafel bediend.
FOTO DT Ga je naar McDonald’s, dan hoef je binnenkort niet meer aan te schuiven om je eten op te halen. Je wordt aan tafel bediend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium