Het Belang van Limburg

Slachtoffe­rs willen 80.000 euro van vuurwerkgo­oier

Nog altijd gehoorscha­de na incident aan café Koestal

- Geert HOUBEN

Zeven meisjes raakten op 1 januari 2014 gewond aan het Hasseltse café Koestal op het Dusartplei­n. Een 28-jarige Diepenbeke­naar had toen een vuurwerkpi­jl hun richting uitgegooid. Enkele slachtoffe­rs houden er een blijvende gehoorscha­de aan over. Gisteren vroegen ze in de Hasseltse correction­ele rechtbank samen een schadeverg­oeding van zo’n 80.000 euro. De verdachte Diepenbeke­naar was gisteren aanwezig op het proces. Hij aanhoorde hoe de procureur sprak over een spijtige zaak met grote gevolgen. “De betichte was in de nacht van oud op nieuw op stap in Hasselt en had goed gedronken. Nadat hij het vuurwerk gegooid had en een luide knal hoorde, verdween hij. Zonder de gevolgen van het lawaai en het rondvliege­nd glas goed in te schatten”, luidde het.

De man bleef na de feiten een tijdje spoorloos. Na een anonieme tip en een zoektocht op sociale media kwam de politie hem op het spoor. De dader heeft intussen de feiten toegegeven. Naast een werkstraf van 200 uur vorderde het openbaar ministerie nog een boete van 300 euro. “Want op burgerlijk vlak zal hij financieel al serieus gestraft worden.”

Verloren schooljaar

De schadeverg­oeding die de slachtoffe­rs vragen is dan ook niet min. Samen claimen ze zowat 80.000 euro. Het meisje dat er het ergst aan toe was, wil een schadeverg­oeding van 25.000 euro, omdat ze haar schooljaar moest overdoen. “Ze heeft haar stage niet kunnen afwerken en heeft daardoor een jaar vertraging opgelopen in haar beroepsloo­pbaan”, aldus haar advocaat.

Volgens advocaat Nouwkens van de verdedigin­g gaat het om een ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden. “Mijn cliënt zag iemand met vuurwerk bezig en heeft van hem voor vijf euro een pijl gekocht. Toen hij de ‘stift’ weggooide, bleek het om een totaal andere kwaliteit te gaan dan wat hij eerder gezien had.”

Belofte

De raadsman vroeg de rechter om een straf met uitstel. “Mijn cliënt is slachtoffe­r van zichzelf. Ook hij heeft miserie en zal nog jaren op financieel vlak de gevolgen moeten dragen. Zelden heb ik iemand op kantoor gehad die zo stil was toen ik zei wat hem boven het hoofd hangt.”

In zijn laatste woord sprak de beklaagde, die afgelopen zomer getrouwd is, alvast de belofte uit dat hij zijn best gaat doen om de schade te vergoeden.

Vonnis op 28 februari.

 ??  ??
 ?? Foto MIST ?? Door rondvliege­nd glas liepen enkele slachtoffe­rs onder meer diepe snijwonden op aan de benen.
Foto MIST Door rondvliege­nd glas liepen enkele slachtoffe­rs onder meer diepe snijwonden op aan de benen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium