Het Belang van Limburg

“Graaicultu­ur vooral bij een handvol leidinggev­enden”

Topvrouw van politie vraagt vooronderz­oek naar de feiten

- Yves LAMBRIX

Volgens de politievak­bonden heerst de graaicultu­ur binnen de politiedie­nst die illegalen repatrieer­t slechts bij een kleine groep. “Het gaat om een vijftal mensen, onder wie enkele leidinggev­enden die de mooiste repatriëri­ngen met overnachti­ngen voor zichzelf hielden”, getuigt een vakbondsma­n. Politiebaa­s Catherine De Bolle heeft aan de Algemene Inspectie gevraagd een vooronderz­oek te starten naar de wantoestan­den

BRUSSEL -

Zoals u in de dinsdagkra­nt kon lezen, klaagt een audit de graaicultu­ur aan die al jaren woedt binnen de politiedie­nst die instaat voor de repatriëri­ng van vreemdelin­gen zonder papieren. Sommige escorteurs zouden zijn teruggevlo­gen via vakantiela­nden als Dubai of Thailand, vliegtuigt­ickets geboekt hebben in businesscl­ass, en gelogeerd hebben in dure hotelkamer­s. In enkele gevallen werden ook prostituee­s bezocht en werd er taxfree gewinkeld. Dat gebeurde allemaal op kosten van de Dienst Vreemdelin­genzaken.

“Mooie repatriëri­ngen”

“Het gaat over vijf, zes agenten, onder wie enkele leidinggev­enden. Voor standaard repatriëri­ngen naar bijvoorbee­ld Afrika zetten ze gewone agenten in. Want 6 uur vliegen, 3 uur ter plaatse blijven, en dan een terugvluch­t van 6 uur is allesbehal­ve aangenaam”, zegt een vakbondsma­n die anoniem wenst te blijven. “Maar wanneer de ‘mooiere’ repatriëri­ngen op het programma stonden, waarbij er in het buitenland overnacht moest worden, vervulden sommige leidinggev­enden die taken zelf. Met alle gevolgen vandien. Als de bazen zelf in het spel zitten, blijft zo’n potje natuurlijk gedekt.”

De audit bevestigt de omerta op de dienst. “Je hebt een stilzwijge­nde afspraak tussen collega’s: What happens at the airport, stays at the airport”, verklapte een getuige aan de VRT. Vincent Houssin van politievak­bond VSOA: “Als de feiten worden bewezen, moet die groep streng worden aangepakt en eventueel worden verwijderd, zodat de andere agenten hun werk wél goed kunnen blijven doen.”

Vooronderz­oek

Topvrouw Catherine De Bolle (foto) van de federale politie heeft gisteren aan de Algemene Inspectie gevraagd om een vooronderz­oek te starten. Zo wil ze concreter te weten komen wie verantwoor­delijk is, welke zaken er precies zijn gebeurd, en waar en wanneer. Als dankzij dat vooronderz­oek concrete (strafbare) feiten aan mensen kunnen worden gelinkt, kan het gerecht een gerechteli­jk onderzoek starten en kan de politietop tuchtmaatr­egelen nemen. Opmerkelij­k: een eerste audit uit 2006 toonde al soortgelij­ke wantoestan­den op de dienst aan. De audit heeft het ook over alcoholmis­bruik tijdens de diensturen en bezoekjes aan prostituee­s in het buitenland. Daarvan circuleren op het internet foto’s waarop agenten van de dienst te zien zijn.

Politiek staartje

Volgens regeringsp­artij CD&V heeft minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) belangrijk­e informatie achtergeho­uden over de audit. “Ik wist dat het rapport er was, maar de minister wou het niet geven”, zegt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). “Meer nog: over de graaicultu­ur heeft de minister met geen woord gerept.” Jan Jambon ontkent formeel. “Vorige week nog heeft de minister gezegd dat hij het rapport zou overmaken als het parlement dat zou vragen”, zegt zijn woordvoerd­er.

 ?? FOTO VRT ?? In een audit uit 2006 stonden ook al compromitt­erende foto’s van agenten met prostituee­s.
FOTO VRT In een audit uit 2006 stonden ook al compromitt­erende foto’s van agenten met prostituee­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium