Het Belang van Limburg

Al 53.000 mensen willen alcohol maand afzweren Horeca Vlaanderen: “Inzetten op alternatie­ven”

- Thomas JANSEN

Eén week voor de start van Tournée Minérale hebben al meer dan 53.000 mensen aangegeven een maand lang niet te zullen drinken. Daarmee is het initiatief van de Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisec­entrum voor Alcohol en Drugs (VAD) nu al een groot succes. “Dit kan een impact op onze inkomsten hebben, maar het is ook een opportunit­eit om in te zetten op alcoholvri­je alternatie­ven”, reageert Horeca Vlaanderen. Er werd gemikt op 15.000 deelnemers, maar Tournée Minérale stevent af op het viervoudig­e. Ook al is het geen oproep om het café- of restaurant­bezoek te staken, toch valt te verwachten dat de horeca de impact van de actie zal voelen. “Op alcoholisc­he dranken vallen immers de hoogste marges te halen”, zegt Steve Van Uytbergen van het dienstenpl­atform Horeca Partners. “Het is onmogelijk om die financiële impact in te schatten, maar mijn buikgevoel zegt dat die er toch zal zijn. 53.000 deelnemers is niet niks, en bovendien zijn er misschien heel wat mensen die, zonder zich te registrere­n, hun alcoholgeb­ruik fors terugschro­even.”

Ook Horeca Vlaanderen is zich ervan bewust dat de actie mogelijk financieel voelbaar zal zijn voor de uitbaters van cafés en restaurant­s. “Maar het is aan hen om daar creatief mee om te gaan”, zegt woordvoerd­er Gerrit Budts.

Politie camoufleer­t flitspalen

-

Op de E19 ter hoogte van Peutie is de flitspaal sinds kort verstopt achter een camouflage­net. “Dat is om ongevallen te voorkomen”, zegt politiewoo­rdvoerder Peter De Waele. Het toestel, dat een meter hoog is en daardoor erg opvallend, veroorzaak­te “gevaarlijk­e toestanden”, omdat veel automobili­sten bruusk afremden wanneer ze de flitser zagen. Volgens De Waele is tot nu toe alleen de flitspaal in Peutie gehuld in camouflage­kleuren. “Maar ik sluit niet uit dat dat in de toekomst nog gebeurt, als dat nodig blijkt.” “Dit is tegelijk een opportunit­eit om in te zetten op mocktails of andere alcoholvri­je alternatie­ven. Op die manier kunnen ze van de actie ook voor de horeca iets positiefs maken.”

In de supermarkt­en zal voorlopig niet al te veel te merken zijn van Tournée Minérale. “Via sociale media zullen we wel informeren over de actie, maar ons aanbod en onze promoties zullen we voorlopig niet wijzigen”, klinkt het bij Delhaize en de Lommelse drankenhan­del Prik en Tik. Carrefour zegt nu al het ruimste assortimen­t aan niet-alcoholisc­he dranken te hebben en is niet van plan om dat nog uit te breiden.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? In februari geen druppel alcohol drinken: tot nu beloofden al 53.000 mensen mee te doen aan Tournée Minérale.
FOTO HBVL In februari geen druppel alcohol drinken: tot nu beloofden al 53.000 mensen mee te doen aan Tournée Minérale.
 ?? FOTO POLCON ??
FOTO POLCON
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium