Het Belang van Limburg

Electrabel laat Franse veiligheid­sgoeroe onze kerncentra­les opkuisen

- Werner ROMMERS

Electrabel schakelt in één keer zes versnellin­gen hoger om een einde te maken aan de verziekte veiligheid­scultuur in de kerncentra­les van Tihange en Doel. Naast een lijst van 314 werkpunten voor een “betere nucleaire veiligheid” werd ook de Franse expert André-Claude Lacoste binnengeha­ald. “De goeroe van de nucleaire veiligheid” moet er de zweep opleggen. “Het werd tijd”, zeggen ongeruste parlements­leden. Electrabel werd gisteren in De Kamer op het matje geroepen, na de aanslepend­e veiligheid­sproblemen in de kerncentra­les van Tihange en Doel, begonnen in 2015. Electrabel beloofde telkens in te grijpen, maar een paar maand geleden maakte de nucleaire waakhond FANC zich enorm boos, omdat er op het terrein maar weinig van te merken was. Het FANC – dat weliswaar beklemtoon­t dat er nooit een risico was op een nucleair incident – hekelde ook het feit dat de waakhond amper gehoor vond bij de absolute top van Electrabel.

314 actiepunte­n

In de Kamer hebben toplui van Electrabel nu schuld bekend, en gezegd dat het bedrijf intussen in actie is geschoten. Als bewijs werd een lijst aangehaald, waarop 314 actiepunte­n prijken voor een “betere, nucleaire veiligheid”, aldus Thierry Saegeman, de nieuwe chief nuclear officer van Electrabel.

142 actiepunte­n zijn intussen uitgevoerd, de rest moet ten laatste tegen juni 2018 zijn uitgevoerd. Zo komt er een betere informatie­uitwisseli­ng tussen de verschille­nde ingenieurs­ploegen, een moderniser­ing van de veiligheid­splannen, worden er extra externe controles georganise­erd en wordt ook het personeel beter opgeleid én opgevolgd, kwestie dat ze de veiligheid­sprocedure­s kennen én blijven respectere­n. Dat gebeurde in het verleden niet altijd. Tegelijk sneuvelt opnieuw een Electrabel-topman. Johan Hollevoet, de baas van de kerncentra­le van Tihange – waar de nonchalanc­e rond het naleven van veiligheid­svoorschri­ften het grootst was – is van zijn functie ontheven. Eerder moest ook al diens baas Wim De Clercq – bevoegd voor het volledige nucleaire park van Electrabel in ons land – een stap opzij doen, na aanhoudend­e kritiek op het manke veiligheid­sbeleid in de Belgische kerncentra­les.

In hun plaats gaat onder meer de Franse veiligheid­sexpert AndréClaud­e Lacoste er op vraag van Electrabel de zweep opleggen. Volgens FANC-topman Jan De Bens is Lacoste de absolute “goeroe van de nucleaire veiligheid in Europa.” Meerderhei­dspartijen CD&V en N-VA hopen dat Electrabel nu eindelijk woord houdt. “In 2015 zei het bedrijf ook al dat het ging ingrijpen”, aldus Leen Dierick (CD&V). “Maar tot op vandaag zijn blijkbaar nog altijd niet alle veiligheid­sproblemen weggewerkt.”

 ?? FOTO BART DEWAELE
FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BART DEWAELE FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium