Het Belang van Limburg

Roze mutsjes

-

De Women’s Marches on Washington vorige zaterdag vormden de grootste eendagspro­testactie ooit in de VS. Meer dan twee miljoen vrouwen trokken de straat op tegen de Amerikaans­e president Donald Trump.

Op veler hoofden rustten de nu al iconische ‘pussy hats’, zelfgebrei­de roze mutsjes als symbool van solidarite­it en vrouwelijk­heid. Een historisch­e gebeurteni­s, de ‘upside of a downside’, noemde de Amerikaans­e feminist en journalist Gloria Steinem het treffend. Op het Midden-Oosten na verzamelde­n zich wereldwijd miljoenen andere vrouwen om hun afkeer te laten blijken van Trump. Wie er niet bij kon zijn, maar dat wilde, stuurde een zelfgebrei­d roze mutsje naar de basisorgan­isatie Pussyhat Project in Washington. Hartverwar­mend en hoopvol was dat. Weltschmer­z om de inaugurati­e van een seksistisc­he en ultraconse­rvatieve mannetjesp­utter sloeg na slechts een dag om in een gevoel van verwonderi­ng, blije anticipati­e en solidarite­it. Deze parallelle mars was meer dan een actie tegen, het was vooral een beresterke actie voor. Voor eenheid en vrouwenrec­hten, voor solidarite­it, democratie en vrede. We zagen letterlijk de geboorte van een nieuwe vrouwenbew­eging.

Dat uitgereken­d nu vrouwen opnieuw de straat op moeten om te vechten voor hun rechten is angstaanja­gend en tragisch. Dat ruim de helft van de Amerikanen dat ook vindt en de andere helft niet, getuigt van een zorgwekken­de tweespalt die ons tegenover ons zet. Taalverloe­dering en -verduister­ing maakten dat mogelijk. Trump is erin in geslaagd om via Twitter een massa mensen te bereiken, zijn speeches zijn zelfs in een Twitterkle­edje gestoken. Een duidelijke onduidelij­kheid is de rode draad doorheen zijn tweets. Het woord ‘Post-truth’ valt in die context – emoties winnen het van objectieve feiten. Correcter is dat Trumpspeak veel meer weg heeft van Newspeak uit Orwells dystopisch­e roman 1984. Trumps taalgebrui­k is een ideologisc­h wapen, een virus dat het denken inpalmt. De perfecte tool voor iemand die onzekerhei­d wil scheppen over dat waar hij voor en tegen is.

President Obama begreep iedereen een beetje, leider Trump snapt niemand. Twitterend zaait hij onrust en creëert hij een vacuüm waarin het onmogelijk­e mogelijk wordt en waarheid en leugen samenklont­eren tot een kluwen. War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is Strength. Het doel van Trump was verwarring en verdeeldhe­id zaaien om, zoals paus Franciscus deze week poneerde, daarna als redder van een verdwaasd volk op het podium te klimmen. Dat lukte ook. Sinds dit weekend weten we gelukkig dat we aan een Post-Trump kunnen werken. Mannen en vrouwen, breien maar dat roze mutsje. Het mijne is in de maak.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium