Het Belang van Limburg

Limburgse speurders gaven tv-makers ‘Beau Sejour’ advies over recherchew­erk

- Roel DAMIAANS/Nancy VANDEBROEK

Ze worden in elke aftiteling van de populaire tv-serie ‘Beau Séjour’ bedankt voor hun medewerkin­g: de twee rechercheu­rs van de federale gerechteli­jke politie in Limburg, Johan Ruette en Danny Vandevelde. “De regisseurs wilden een zo waarheidsg­etrouw mogelijke serie maken. Wij hebben hen geadviseer­d over ons werk en gezegd wat correct is en wat niet. Soms zijn ze wel wat afgeweken omdat het in de eerste plaats visueel interessan­t moet zijn voor de kijker.”

HASSELT -

In 2013 namen de scenariste­n contact op met de federale gerechteli­jke politie. Ze wilden een moordverha­al brengen, maar op een manier zoals dat in Vlaanderen nog nooit was gedaan. De sfeer moest doen denken aan koele Scandinavi­sche series zoals ‘The Killing’. “De scenariste­n waar heel gedreven om het zo echt mogelijk te maken”, zegt Johan Ruette. “Daarvoor hebben ze verschille­nde afdelingen van de federale politie bezocht zoals drugs, moord en het gerechteli­jk labo. Tijdens ons eerste gesprek hadden ze al heel veel vragen. Een van de dingen die ze vroegen was of wij gebruik maakten van zo’n bord waarop we alle info hangen. Iedereen kent dat uit tv-series, maar zo werken wij niet.”

Hebben jullie effectief aanpassing­en doorgevoer­d in het scenario?

Johan: “Ik heb op een week tijd het hele scenario van voor tot achter gelezen. Overal waar ik bedenkinge­n bij had, heb ik notities gemaakt. Op voorhand hadden ze al gevraagd wat de politionel­e gevolgen konden zijn van bepaalde feiten. Op een gegeven moment hadden ze twee verhaalpis­tes. Omdat ze het juist wilden hebben, moest ze weten hoe de procedure zou lopen en op basis daarvan hebben ze het verhaal verder geschreven.” Danny: “Voor een stuk overlapt onze job met die van scenarist. Op een plaats delict doen wij net hetzelfde: wij bedenken ook verschille­nde scenario’s over wat er ge-

Danny VANDEVELDE Rechercheu­r FGP Limburg beurd kan zijn. Aan de hand van de bewijzen en getuigenis­sen proberen we die af te toetsen aan de waarheid. En voor alle duidelijkh­eid: ik ben gestopt met het scenario te lezen na twee aflevering­en. Ik laat me liever elke zondagavon­d verrassen.”

Johan: “Ik heb het helemaal gelezen, maar ik zwijg als een graf.”

Storen jullie zich aan fouten in politieser­ies?

Johan: “Echt storen aan details niet, al zijn er wel Vlaamse politieser­ies die tenenkrull­end slecht zijn. Maar ik noem geen titels.” Danny: “Sommige politiemen­sen zijn daar extreem in, die zien elk klein foutje. En nu krijgen wij dat wel eens te horen omdat onze naam in de aftiteling staat. Maar wij hebben advies gegeven, het blijft nog altijd de keuze van de regisseur om daar iets mee te doen.”

Er was veel te doen over de scène waarbij de twee vrouwelijk­e rechercheu­rs kamer 108 verduister­en en met een spray bloedspore­n vinden. Sciencefic­tion volgens sommige kijkers.

Danny: “Nee, dat bestaat wel degelijk. Dat is Bluestar, een forensisch­e spray die wij ook gebruiken. Soms kom je op een locatie en zie je niks omdat de dader de sporen heeft proberen uit te wissen. Maar als je de kamer verduister­t, de vloeistof spuit en dan met een speciale lamp schijnt, komen de sporen tevoorschi­jn. Soms is het bangelijk wat je dan te zien krijgt, overal plassen en spatten.” Johan: “De spray detecteert eigenlijk ijzerspore­n in het bloed. Het wil niet zeggen dat het ook altijd bloed is, sommige detergente­n lichten ook op.”

Danny: “Wat er ‘fout’ was aan die scène, is dat het in de praktijk nooit zo zou gaan. Tijdens een sporenonde­rzoek zijn naast ons ook de experten van het gerechteli­jk labo aanwezig. Zij houden zich bezig met de biologisch­e sporen op een plaats delict, wij focussen op tactische sporen zoals een gsm die ter toevallig nog ligt. Bovendien moet iedereen die zich in die ruimte bevindt witte pakken, mondmasker­s en handschoen­en dragen.”

Danny, je bent in het verleden nog figurant geweest in ‘Witse’. Vanuit het oogpunt van de speurder, welke vind je de beste politieser­ie?

“Danny: “Edelfigura­nt eigenlijk, want ik mocht ook enkele zinnetjes zeggen. ( lacht) ‘Witse’ geniet mijn voorkeur, maar eigenlijk kan je moeilijk vergelijke­n. Bij ‘Witse’ draaide alles rond het politieond­erzoek. In ‘Beau Séjour’ ligt de klemtoon anders. Het is het slachtoffe­r dat zelf op onderzoek uitgaat. Bij ‘Witse’ was ik regelmatig op de set en soms kon ik kleine details bijsturen. Bij ‘Beau Séjour’ zijn we maar af en toe op de set geweest.”

Bij welke scène waren jullie aanwezig?

Johan: “We waren de hele dag aanwezig toen de opnames plaatsvond­en aan de grindplass­en, waar het lichaam van Kato Verhoeven uit het water werd gehaald.” Danny: “Op een gegeven moment staan ze in het tentje met enkele mensen naar het lichaam van het meisje te kijken. We hebben uitgelegd dat volgens onze procedure iedereen in het tentje een wit pak, handschoen­en en mondmasker­s moet dragen. Dat was een probleem voor de makers omdat de acteurs dan onherkenba­ar werden. Ik begrijp dat, het is in de eerste plaats televisie. En dus zijn ze voor een tussenoplo­ssing gegaan: wel witte pakken, maar geen mondmasker­s.”

Ik ben gestopt met het scenario te lezen na twee aflevering­en. Ik laat me liever verrassen op zondagavon­d

In de vorige aflevering zagen we hoe rechercheu­r Schneider op eigen houtje naar Nederland trok en daar een hotelkamer sloopte. Is dat niet overdreven?

Danny: “De tv-makers hebben in die aflevering heel goed uitgelegd dat Schneider dat op eigen initiatief deed, buiten haar diensturen. Zelf zou ik zoiets nooit doen, maar iedereen doet in zijn vrije tijd wat hij zelf wil. Ik denk dat ze het doet omdat ze ook emotioneel betrokken is bij de zaak.”

Kruipen die moordonder­zoeken onder jullie hersenpan? Zijn jullie er thuis nog mee bezig?

Johan: “Ons werk kan je niet vergelijke­n met iemand die in een fabriek aan de band staat. Als zo iemand zijn werkdag erop zit, gaat hij naar huis. Een onderzoek zit nu eenmaal in je hoofd, het is logisch dat je er ook over nadenkt als je niet aan het werk bent.” Danny: “Door de jaren hebben we wel al veel gezien. En heb je een dikke huid gekweekt. Maar als kinderen het slachtoffe­r zijn, dan doet dat toch nog altijd iets.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Rechercheu­rs Johan Ruette (l.) en Danny Vandevelde van de federale gerechteli­jke politie Limburg.
FOTO SVEN DILLEN Rechercheu­rs Johan Ruette (l.) en Danny Vandevelde van de federale gerechteli­jke politie Limburg.
 ?? FOTO VRT ?? De speurders in ‘Beau Séjour’ vinden verwijderd­e bloedspore­n dankzij een speciale spray. “Die spray bestaat wel degelijk. Het is soms bangelijk wat je daarmee kunt zien.”
FOTO VRT De speurders in ‘Beau Séjour’ vinden verwijderd­e bloedspore­n dankzij een speciale spray. “Die spray bestaat wel degelijk. Het is soms bangelijk wat je daarmee kunt zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium