Het Belang van Limburg

Blunder na blunder bij lawineramp

Noodcentra­le lachte hulpkreet uit bedolven hotel in Italië weg

- Willy DE BUCK

Er is bij de lawineramp in het Italiaanse Farindola zo zwaar geblunderd dat er sprake is van meervoudig­e doodslag. Dat zegt de officier van justitie. Niet alleen werden een evacuatiev­erzoek en een eerste noodoproep straal genegeerd, het hotel Rigopiano had eigenlijk nooit op die plaats mogen staan.

FARINDOLA -

“Hotel Rigopiano is helemaal niet ingestort. Dat verhaal is verzonnen. Er is wel een stal ingestort maar geen hotel.” De telefonist van de noodcentra­le die de eerste oproep van restaurant­houder Quintino Marcello binnenkree­g, lachte het alarm gewoon weg. Marcello was nochtans zeker van zijn stuk: hij had zonet een bericht gekregen van zijn kok Giampiero Parete, de hotelgast die aan de ramp ontsnapte omdat hij medicijnen ging halen in zijn wagen.

Bouwverbod

Vijf minuten duurde het gesprek, tot de telefonist het beu was. “Twee uur geleden hadden we nog contact met de hotelmanag­er en er was niets aan de had. De moeder van de man die u verwittigd heeft is zwakzinnig. Misschien heeft zij dat fabeltje verspreid”, zei de telefonist geërgerd. “Ik weet niet of u het beseft, maar we hebben andere katten te geselen. Er zitten bejaarden vast in de sneeuw.” Het is maar een van de vele onvergeefl­ijke blunders die werden begaan. Zo smeekte de hotelmanag­er al onmiddelli­jk na de zware aardbeving­en op 18 januari om de wegen naar zijn hotel vrij te maken. “De situatie is zorgwekken­d. Er ligt twee meter sneeuw. De klanten zijn bang voor de bevingen en willen weg, maar de wegen zijn geblokkeer­d”, liet hij weten. Het antwoord van de hulpdienst­en was laconiek: “We kunnen u niet helpen, we hebben geen sneeuwruim­er beschikbaa­r.” Nu blijkt dat de belangrijk­ste sneeuwruim­er van de hulpdienst­en al maanden in panne stond en dat er geen geld was voor de reparatie. “Omdat de regering het geld voor de provincies zelf opgesoupee­rd heeft”, zeggen politici.

Als klap op de vuurpijl lekte uit dat het hotel nooit gebouwd had mogen worden op die lawinegevo­elige plek. Het werd in 1957 opgetrokke­n op de puinresten van eerdere lawines en ligt precies in een geul in de bergwand waar zich ’s winters steevast sneeuw samenpakt die naar beneden dondert. In het gebied werden de voorbije 60 jaar meer dan 800 lawines geteld.

Omkoopscha­ndaal

Het hotel kwam vorige maand nog in het nieuws toen zes verdachten – onder wie twee burgemeest­ers en de voormalige eigenaar – bij gebrek aan bewijzen vrijgespro­ken werden van omkoping en corruptie bij de toekenning van een vergunning voor de laatste grote verbouwing in 2007. “We zullen iedereen die iets te maken heeft met de ramp op de rooster leggen”, zei de officier van justitie gisteren stellig. “Van de aannemers van het hotel tot de hulpdienst­en en de burgemeest­er, die ondanks een alarm van de weerdienst op 15 januari – vier dagen voor de ramp – niet overgingen tot een evacuatie.” De voorlopige dodentol van de lawineramp in Farindola ligt op veertien slachtoffe­rs. De zoekactie naar vijftien vermisten is nog steeds aan de gang. Elf mensen, onder wie vier kinderen, konden levend uit het puin worden gehaald.

 ??  ??
 ?? Foto AP ?? Volgens het Italiaanse gerecht is er zo zwaar geblunderd bij de ramp in Italië dat er sprake is van meervoudig­e doodslag.
Foto AP Volgens het Italiaanse gerecht is er zo zwaar geblunderd bij de ramp in Italië dat er sprake is van meervoudig­e doodslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium