Het Belang van Limburg

“Bouwcampus wordt kloppende hart van de Limburgse bouw”

Nieuw hoofdkwart­ier Confederat­ie Bouw klaar tegen eind september

- Guido CLOOSTERMA­NS

Gisteren is op het wetenschap­spark in Diepenbeek het officiële startschot gegeven van de bouw van de Bouwcampus, het nieuwe hoofdkwart­ier van de Confederat­ie Bouw Limburg en van de Constructi­on Academy. Eind september moet de investerin­g van ruim 3,2 miljoen euro afgerond zijn. “De Bouwcampus wordt het kloppende hart van de Limburgse bouw”, aldus voorzitter Erik Keijers van Confederat­ie Bouw Limburg. De officiële eerstestee­nlegging gebeurde gisteren helemaal volgens de geest van de tijd. Niet met de plechtige onthulling van een gegraveerd stuk marmer of het symbolisch metselen van een baksteen, maar met de onthulling van een in 3D geprinte maquette die vanuit de lucht werd gefilmd door een drone. “Hier klopt straks het hart van de Limburgse bouw”, aldus voorzitter Erik Keijers van de Confederat­ie Bouw.

Vanaf nu zal het snel gaan met de bouw. Begin januari werden al de fundamente­n gelegd. Eind september wordt het gebouw opgeleverd en wordt het de nieuwe thuis van de Confederat­ie Bouw. Bovendien vindt ook het opleidings­centrum Constructi­on Academy er zijn thuis. De Bouwcampus wordt dan het epicentrum van de bouwsector waar de Limburgse bouwbedrij­ven, de overheid en de academisch­e wereld elkaar ontmoeten, ideeën uitwissele­n en de nieuwste innovaties tegen het licht kunnen houden. De bouw is vandaag immers veel meer dan bakstenen op elkaar stapelen. Mathi GIJBELS Mathieu Gijbels Ook studenten aan de UHasselt en PXL zullen hun voordeel doen met de Bouwcampus. Zo zullen bachelor- en masterstud­enten bouw en architectu­ur actief betrokken worden bij de bouw. “Op die manier kunnen de studenten van dichtbij een groot bouwprojec­t volgen en kennismake­n met de nieuwste bouwtechni­eken”, zegt Chris Slaets, directeur Confederat­ie Bouw Limburg.

Limburgs

Met de Bouwcampus is een investerin­g gemoeid van 3,2 miljoen euro. Omdat het project door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng (EFRO) werd erkend als demonstrat­ieproject voor kennisover­dracht over renovatiet­echnieken hernieuwba­re energie, materiaalb­eheer, waterhuish­ouding, toegankeli­jkheid en innovatiev­e bouwproces­sen, ligt er voor ruim een miljoen euro Europese subsidie klaar. Voorts krijgt het project nog 600.000 euro provincial­e investerin­gssteun en 150.000 steun voor een versnelde start van de werken. “De bouwsector is immers een belangrijk­e werkgever in onze provincie”, aldus gedeputeer­de Eric Gerits. “Bovendien wordt op de Bouwcampus de transforma­tie van de bouw naar een innovatiev­e en toekomstge­richte sector vorm gegeven.”

De Bouwcampus is ook het uithangbor­d van de Limburgse bouwsector. De realisatie van het gebouw is immers volledig in Limburgse handen. “Uiteraard zijn we erg trots dat de Confederat­ie Bouw Limburg haar vertrouwen schenkt aan onze bedrijven”, aldus Mathi Gijbels van industrieb­ouwer Mathieu Gijbels, die de Bouwcampus bouwt in samenwerki­ng met HVC architecte­n, aannemersb­edrijf Van De Kreeke, installati­ebederijf AEW en energiecon­sulent Geert De bruyn.

We bouwen mee aan de toekomst van de bouw waarin innovatie een centrale rol speelt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium