Het Belang van Limburg

“Met BOAL hebben we een grote slag geslagen”

-

De producent van aluminium profielen E-Max uit Dilsen-Stokkem heeft concullega BOAL Belgium in Wevelgem overgenome­n. BOAL heeft een flinke voet aan de grond op de Franse markt. “Ons bedrijf is nu meer in evenwicht”, zegt CEO Dimitri Fotij van E-Max. Dimitri Fotij (55) zwierf als burgerlijk ingenieur en specialist in aluminium extrusie zowat de hele wereld rond. Tot hij in 2002 niet kon weerstaan aan de lokroep van Jos Vaessen van Vaessen Industries. Fotij kreeg de leiding van E-Max, producent van aluminium profielen in DilsenStok­kem. Daarmee kwam Fotij, geboren in Leut, weer thuis. Vijf jaar later wisten Fotij en Vaessen een eerste grote slag te slaan en werd de aluminiums­melterij van de grondstoff­enreus Alcoa in het Nederlands­e Kerkrade losgeweekt. Daarmee haalde EMax zijn eigen leverancie­r van grondstoff­en in huis. In 2011 werd branchegen­oot Alex Profiles in West-Vlaamse Gullegem overgenome­n van Peter Blyweert.

BOAL

Sinds begin dit jaar is E-Max ook eigenaar van BOAL in Wevelgem, eveneens producent van aluminium profielen. Boal is dé grote concurrent van E-Max en beschikt met BOAL France over een belangrijk­e verkooporg­anisatie in Frankrijk. “Dankzij deze overname kunnen we onze capaciteit uitbreiden tot 60.000 ton per jaar en krijgen we een flinke voet aan de grond in Frankrijk”, zegt Fotij. “Het brengt onze organisati­e ook in evenwicht. De smelterij in Kerkrade was tot nog toe te groot voor E-Max. Met BOAL erbij is dat nu beter in balans.”

Duurzame technologi­e

Toen Fotij bij E-Max begon, haalde het bedrijf een omzet van 35 miljoen euro met 40 medewerker­s. Dit jaar wordt dat zo’n 150 miljoen euro met 400 medewerker­s. “Maar minstens zo trots ben ik op onze unieke technologi­e, de legering X-ECO, die we samen met gerenommee­rde universite­iten de laatste tien jaar hebben ontwikkeld. Dankzij dit staaltje van ontwikkeli­ng kunnen we straks onze CO2-uitstoot vermindere­n van 10 ton CO2 tot 1 ton CO2 per ton gebruikt aluminium”, zegt Fotij. De komende drie jaar gaat E-Max maar liefst 40 miljoen euro investeren om deze technologi­e voort te implemente­ren. “Hiermee tonen wij een zeer beloftevol­le weg naar een CO2neutral­e productie van aluminium profielen”, maakt Fotij zich sterk.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Dimitri Fotij.
FOTO JEFFREY GAENS Dimitri Fotij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium