Het Belang van Limburg

Platform tegen privatiser­ing van Belfius

-

Een hele resem organisati­es – waaronder een aantal van de christelij­ke koepel Beweging.net – vraagt om een open maatschapp­elijk debat over de toekomst van Belfius. Het platform ‘Belfius is van ons’ ziet geen heil in een beursgang van de huidige staatsbank. “Belfius is maatschapp­elijk té belangrijk om zomaar klakkeloos geprivatis­eerd te worden”, klinkt het. Zoals bekend kwam Belfius in 2011 in handen van de Belgische overheid toen het met 4 miljard euro aan belastingg­eld in allerijl werd losgeweekt van de zinkende Dexiagroep. Dat heeft iedere Belg 363 euro gekost, zo heeft het platform berekend. Ondertusse­n is het huiswerk bij Belfius grotendeel­s gemaakt, en is de bank weer bij de les.

Recent liet CEO Marc Raisière van Belfius nog weten dat de bank klaar is voor een privatiser­ing. Ook federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet een privatiser­ing wel zitten. Een groep van 21 middenveld­organisati­es verzet zich daar nu tegen. Het platform wordt onder meer gesteund door FairFin, het Masereelfo­nds, Attac en de denktank Poliargus. Maar ook door de christelij­ke vakbonden ACV en LBC-NVK en de beweging KWB. De socialisti­sche vakbond ABVV is vertegenwo­ordigd door FGTB Wallonie en de bediendebo­nd BBTK.

Controleve­rlies

Het platform is niet gewonnen voor een (gehele of gedeelteli­jke) privatiser­ing van de bank. “Het gaat veel verder dan alleen maar de eenmalige inkomsten die een eventuele verkoop kan opleveren. Belfius privatiser­en zou niet alleen een verlies van de toekomstig­e inkomsten betekenen, maar vooral het verlies van controle over de oriëntatie van de bank. Met een privatiser­ing zou een langetermi­jnvisie over lokale verankerin­g en maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid in gevaar worden gebracht. Bij een notering op de beurs zouden de kortetermi­jnresultat­en de bovenhand nemen”, zo luidt het. Opvallend toch dat ook binnen Beweging.net (het vroegere ACW) stemmen opgaan om Belfius niet te privatiser­en. De privatiser­ing van Belfius speelt namelijk een sleutelrol in de plannen om tenminste gedeelteli­jk tegemoet te komen aan de gedupeerde Arcocoöper­anten. “Die twee dossiers mag je niet aan mekaar koppelen”, zegt woordvoerd­er Jurgen D’Ours van Beweging.net, tevens hoofdredac­teur van het blad Visie van Beweging.net. “De organisati­es willen enkel maar het debat rond de privatiser­ing van Belfius op gang trekken. Belfius is maatschapp­elijk te belangrijk om uit puur geldgewin geprivatis­eerd te worden.”

 ?? FOTO B ?? CEO Marc Raisière van Belfius.
FOTO B CEO Marc Raisière van Belfius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium