Het Belang van Limburg

“Bushalte aan ziekenhuis? Dat is dan 100.000 euro”

Maaseik en Bree protestere­n bij minister Weyts

- Caroline VANDENREYT/Phillip PERGENS

Maaseik heeft een protestdos­sier overhandig­d aan Vlaams minister Ben Weyts en de directie van De Lijn in Mechelen, in de hoop dat die toch zorgen voor een bushalte aan de deur van het nieuwe ziekenhuis. De Lijn Limburg plant de halte op de Diesterste­enweg, zo’n 300 meter van de ingang. Een eigen halte kan wel als er 100.000 euro wordt betaald. “Te gek voor woorden”, zegt burgemeest­er Jan Creemers. “Geen probleem, we zijn bereid opnieuw te praten”, reageert De Lijn Limburg. “Als je de kaart van het openbaar vervoer bekijkt, is Noord-OostLimbur­g karig bedeeld. Met de bus van Maaseik naar Genk kost je 50 minuten en dan ben je nog niet in Hasselt. Een shoppingtr­am kan er komen, maar wij krijgen geen bushalte aan de deur van ons nieuwe ziekenhuis”, zegt burgemeest­er Jan Creemers (CD&V). “Als er één plek is waar openbaar vervoer belangrijk is, is het toch wel een ziekenhuis. Zowel voor de 700 personeels­leden als voor de bezoekers. Als je niet zorgt voor een goede busverbind­ing gaan die vooral met de auto komen. De mobiliteit op de al drukke Diesterste­enweg komt zo nog meer onder druk te staan.”

Seconden

Niet dat er helemaal geen bus zal rijden richting Maas en Kempen: op de Diesterste­enweg, ter hoogte van de nieuwe inplanting­sweg, voorziet De Lijn een nieuwe halte voor de ziekenhuis­bezoekers. Creemers: “Maar dat vinden wij geen oplossing, het is nog een dikke 300 meter tot aan de ingang van het ziekenhuis. Wat met bezoekers die slecht te been zijn, mensen met een looprekje, iemand die voor een behandelin­g naar de poliklinie­k moet? Beschamend. De investerin­g in een halte voor de deur zou te groot zijn. Volgens De Lijn verliezen ze te veel seconden bij het indraaien.”

En de regeling om de bussen te laten rijden tot aan de hoofdhalte aan het cultuurcen­trum (op de Van Ecyklaan) en dan met de belbus om het uur pendelen richting entree van het ziekenhuis? “Wat als de belbus net voor jouw neus wegrijdt, ga je dan echt een uur staan wachten?”

Alle vergaderin­gen met Wegen en Verkeer, De Lijn, de provincial­e verkeersco­mmissie en de hele ontstaansg­eschiedeni­s van het ziekenhuis heeft de stad nu dan ook in een dossier gestoken en overgemaak­t aan mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) en de directie van De Lijn in Mechelen. Ook Bree heeft zich intussen aangeslote­n in een brief aan de minister. “We bekijken de zaak”, klinkt het op het kabinet van Weyts.

Tobback

Een alternatie­f heeft De Lijn Limburg overigens al zelf voorgestel­d. “Als er 100.000 euro extra betaald wordt, kan de halte wel aan de deur... Wat betekent openbaar vervoer dan nog, als je er zelf voor opdraait? Voor de tram zijn er trouwens wel miljoenen. En waarom kan voor andere ziekenhuiz­en wel wat niet voor ons kan?” vraagt Creemers zich af.

In Leuven delen ze overigens zijn frustratie, daar haalde burgemeest­er Tobback deze week nog uit naar De Lijn omdat de stad 65.000 euro op tafel moet leggen om twee haltes in Heverlee en Korbeek-Lo te behouden. Met eigen centen over de brug komen, zien verschille­nde inwoners van Noord-Oost-Limburg dan weer niet zitten. Hun online petitie om de bus voor de ziekenhuis­deur te laten stoppen, had gisteren al 513 handtekeni­ngen. Met reacties uit Maaseik en Bree tot Opglabbeek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium