Het Belang van Limburg

Mechele tegen Mechelen

Bruggeling kijkt uit naar kennismaki­ng met Stayen

- Gunter SCHOOFS

Van de nieuwkomer­s bij STVV maakte Brandon Mechele in Anderlecht het meest indruk. Hij lijkt de geknipte man om naast Kotysch en Fernandes het slot op de deur te houden. Vanavond speelt Mechele tegen... Mechelen. Aan de vooravond van deze belangrijk­e thuismatch hadden we een gesprek met de huurling van Club Brugge. Tien onderwerpe­n kwamen aan bod.

1. VAN BREDENE NAAR ZEPPEREN

Brandon Mechele is een echte West-Vlaming. Hij spreekt niet van een boterham maar van een stuutje, niet van vol gas geven maar van gif moa buzze. “Ik ben Oostendena­ar, maar woon in Bredene. Neen, niet met zicht op het naaktstran­d (lacht). Een groot contrast met mijn appartemen­t in Zepperen. In vergelijki­ng met de kust is Zepperen rustig, maar dat vind ik oké. Als we een vrije dag hebben, rij ik naar West-Vlaanderen. Mijn vriendin werkt in Brugge, ze kon haar job voor die zes maanden toch niet opgeven.”

2. NUL MATCHEN MET CLUB

Mechele wordt gehuurd van Club Brugge, waar hij dit seizoen niet één competitie­match afwerkte. “Ik heb wel twee wedstrijde­n in de Champions League gespeeld. Op Leicester en thuis tegen Kopenhagen. Nul in de competitie is natuurlijk te weinig. Ik kende pech. Telkens als ik in de ploeg leek te komen, raakte ik geblesseer­d. Ik voelde dat een uitleenbeu­rt beter was voor mij. In principe keer ik in de zomer terug naar Club.”

3. BLESSUREGE­VOELIG?

Mechele had bij Club Brugge dus al een paar blessures dit seizoen, ook tijdens de winterstag­e was hij out. En in Anderlecht liep hij een enkelkwets­uur op, die hem hopelijk vanavond geen parten speelt. “Vroeger was ik nauwelijks geblesseer­d. De voorbije maanden had ik vooral contactble­ssures. In de voorbereid­ing had ik problemen met de enkel, nadien liep ik een barst in het kuitbeen op.”

4. 5-3-2-SYSTEEM

Het 5-3-2-systeem bij STVV is nieuw voor de Bruggeling. “Bij Club speelde ik altijd met vier verdediger­s. Of met drie. De 5-3-2 met STVV is een primeur voor mij. Maar ik ben voorstande­r van het systeem. En ik zal er ongetwijfe­ld nog in groeien, net als mijn ploegmakke­rs.”

5. LEKO VERSUS PREUD’HOMME

Bruzzese en Bolingoli werden langer aan STVV gelinkt. In laatste instantie kwam de naam van Mechele daarbij. “Kortrijk en Moeskroen toonden interesse. Maar na een gesprek met Leko, koos ik voor Sint-Truiden. Ik vind hem sterk als coach. Tactisch is hij de evenknie van Preud’homme. Hij is gepassione­erd en probeert elke speler beter te maken.”

6. DE FRATSEN VAN SMET

Wim Smet was zondag dé boeman voor STVV. Hij floot twee vederlicht­e penalty’s. Mechele begreep meteen wat het is om voor een kleinere club te voetballen. “Als ref beslissing­en nemen, het blijft moeilijk. Maar ik voelde gewoon dat er zaken in mijn nadeel gefloten werden omdat ik bij STVV zat. Als ik het Club-shirt gedragen had, zou het nooit zo geweest zijn. Voelen die refs dan zoveel druk van de grote teams?”

7. SCORENDE SPITSEN

Het trainingsn­iveau bij STVV ligt niet lager dan bij Club, gaf Mechele eerder aan. Waar zit ‘m dan het verschil? “Budgettair gaapt er een kloof. Op het veld vertaalt zich dat in scorende spitsen. Een goeie aanvaller die vlot de weg naar doel vindt, zit snel bij een grote club. Dat zijn de mannen die het verschil maken en ook geld kosten.”

8. TWAALFDE MAN

“Stayen is kleiner dan Jan Breydel. Het enige wat de stadions gemeen hebben, is dat ze vrij dicht zijn. En dat de twaalfde man het er kan doen spoken. Het kunstgras is geen probleem. Ik heb er bij de jeugd genoeg op gespeeld. Een patattenve­ld zoals zondag in Anderlecht, dàt is een probleem.”

9. MECHELE(N)

Mechele versus Mechelen. de woordspeli­ng geconfront­eerd. “Het één heeft niks met het ander te maken. Mechele is een WestVlaams­e naam. Wat wel is: KV Mechelen ligt me. Twee jaar geleden, toen we de beker wonnen, maakte ik tegen hen de beslissend­e goal in de kwartfinal­es.”

10. GEEN PANIEK

Door het verlies in Anderlecht en de zeges van Westerlo en Moeskroen, moet STVV op zijn tellen passen en best één van de twee volgende thuismatch­en winnen. “Mechelen en Oostende kunnen wij kloppen als we het voetbal brengen van in Anderlecht. Die twee wedstrijde­n zijn belangrijk. Tel daar de uitmatch in Westerlo ook maar bij. Schrijf toch maar dit: Mechele focust zich eerst op Mechelen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium