Het Belang van Limburg

“Dachten ze dat ik Courtois was?”

Davy Roef tekent bij Deportivo en blikt voor het eerst terug op moeilijke periode bij Anderlecht

- Jürgen GERIL

Anderlecht wil dat Davy Roef (22) in Spanje meer haar op zijn tanden krijgt. Nadat de jonge keeper gisteren zijn huurcontra­ct bij Deportivo La Coruña tekende, voegde hij meteen de daad bij het woord. Roef blikte voor het eerst terug op zijn verwijderi­ng naar de bank bij RSCA en zei eerlijk zijn mening. De voorbode van een geslaagde uitleenbeu­rt? Tientallen camera’s en microfoons. Dat had Davy Roef gisteren niet verwacht na zijn medische tests bij Deportivo La Coruña. De keeper was dan ook aangenaam verrast dat er zoveel belangstel­ling voor hem was. “Dat bewijst dat Deportivo een grote club blijft”, aldus Roef. “In het verleden bewonderde ik hier topspelers zoals Roy Makaay en Diego Tristan en ik herinner me ook de 4-0 mirakelzeg­e tegen AC Milan in de kwartfinal­es van de Champions League (in 2005 zette Deportivo zo de 4-1 nederlaag uit de heenmatch recht, nvdr.). Ik ben dan ook blij dat ik in de beste competitie ter wereld aan de slag mag. Ja, Deportivo staat pas zestiende, maar dat stemt niet overeen met hun kwaliteite­n.”

Boeckx topkerel

Roef stond iedereen zelfverzek­erd te woord, blij dat hij de deur van Anderlecht (even) achter zich dicht kon klappen. Daar had het bestuur hem deze zomer nochtans een eerlijke kans tot nieuwjaar beloofd, maar na 15 matchen schoof René Weiler hem aan de kant. De Zwitserse coach wilde altijd al een meer ervaren keeper en Roef betaalde enkele onzekerhed­en cash. Zo werd de voorzet van Waregem-speler Cordaro die binnenwaai­de hem fataal.”

“Kijk, ik benadruk dat ik geen problemen heb met de technische staf van Anderlecht”, verklapt hij ons . “Ik bedank hen zelfs voor de kans, maar wat hadden ze verwacht? Dat ik meteen zoals Thibaut Courtois zou presteren in mijn eerste seizoen en meteen de titel zou opleveren? Akkoord, ik vond mijn eerste vier maanden bij Anderlecht ook niet top, maar zeker ook niet slecht. Er waren wel wat foutjes, maar goed...Dat maakt toch deel uit van het leven van een profvoetba­ller.” Roef praat er voor het eerst over omdat hij rust vond. Maar nadat hij tegen Qabala zijn plaats moest afstaan aan Frank Boeckx had hij het mentaal wel enkele weken erg lastig. “Het was moeilijk, ja”, geeft hij toe. “Weiler gaf me ook niet zoveel uitleg. Hij zei alleen dat dit deel uitmaakte van mijn leerproces als keeper. Nu, als een coach niet tevreden is over een speler heeft hij het recht om die jongen op de bank te zetten. Ik heb trouwens ook niets tegen Frank Boeckx. Dat is een supergast en het is niet zijn fout dat ik uit de gratie viel. Momenteel doet Frank het uitstekend en ik hoop voor hem dat het lang blijft duren. Ikzelf draaide de knop om en dat zagen ook de geïnteress­eerde teams.”

Vriendin op bezoek

Maar voor de Antwerpena­ar begint nu een nieuwe episode in zijn carrière bij de voormalige Spaanse kampioen. Bij zijn bezoek aan het Estadio de Riazor was hij alvast onder de indruk. “Een stadion van 35.000 man”, stelde Roef vast. “Dat heeft geen enkele ploeg in België. Daarom ben ik ook blij om hier te zijn, want van Anderlecht mocht ik niet naar een andere Belgische club uit de top zes. Ja, ik weet dat ik hier met Tyton en Lux twee serieuze concurrent­en heb: de eerste speelde voor PSV en Stuttgart en de andere was Argentijns internatio­nal, maar over mijn statuut is hier niet gesproken. Natuurlijk ben ik geen idioot die denkt dat hij vanaf de eerste wedstrijd zal spelen, maar ik ben klaar om die mannen het vuur aan de schenen te leggen. Als club kende ik Anderlecht als mijn broekzak waardoor nieuwe lucht me deugd kan doen. Een andere leven, een andere stijl van keepen...Het zullen goeie lessen zijn.”

Terugkeer

Roef moet vooral assertieve­r en zelfstandi­ger worden. Misschien kan hij dan over zes maanden nog terugkeren naar Anderlecht. “Dat is alleszins zo voorzien”, besluit hij. “Het bestuur gelooft nog in mij, maar in het voetbal weet je nooit. Dit Spaans avontuur beschouw ik sowieso als een grote kans. Mijn ouders zullen wel af en toe op bezoek komen, net als mijn vriendin die nog studeert. Maar voor de rest moet ik vooral leren om mijn plan te trekken.”

 ?? FOTO LDVW ?? “Het bestuur van Anderlecht gelooft nog altijd in mij”, benadrukt Davy Roef.
FOTO LDVW “Het bestuur van Anderlecht gelooft nog altijd in mij”, benadrukt Davy Roef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium