Het Belang van Limburg

Even Preud’homme en Dury zwartmaken

Vanhaezebr­ouck ontloopt schorsing voor protestere­n na opmerkelij­k pleidooi advocaat

- David VAN DEN BROECK

AA Gent-trainer Hein Vanhaezebr­ouck ontloopt een effectieve schorsing en zit zondag dus op de bank tegen Club Brugge. De topper zal alvast gekruid zijn, want de Buffalo’s gebruikten beelden van Michel Preud’homme (en ook Francky Dury) om hun pleidooi te versterken. De bewuste match – AA Gent versus Anderlecht (2-3) – dateert al van 22 december. Vanhaezebr­ouck moest gisteren op het matje komen voor zijn reactie na de rode kaart voor Esiti en het “aanhoudend­e protest”, waarvoor hij naar de tribune werd gestuurd. De bondsprocu­reur vroeg één week schorsing, traditione­el verwijzend naar “de voorbeeldf­unctie”. Maar Gent-advocaat Sébastien Ronse haalde alles uit de kast om een straf te vermijden. Zonder Vanhaezebr­ouck de topper tegen Club Brugge aanvatten, was geen optie. En dus werd er vooral met de vinger naar anderen gewezen. “We mogen niet vergeten dat de aanleiding voor deze controvers­e een manifeste blunder van de scheidsrec­hter (Erik Lambrechts, nvdr.) was”, zei Ronse. “De trainer heeft gereageerd, maar niet op een buitenspor­ige manier.” Waarna hij de door Gent aangebrach­te beelden toonde – beelden van collega-trainers die het nog bonter maakten. Ongezien, zeker omdat één van die trainers – Michel Preud’homme – zondag de tegenstand­er is.

Geen voorbeeldd­ossier

“U ziet hier meneer Preud’homme. Dit soort gestes heeft meneer Vanhaezebr­ouck nooit tentoonges­preid en heeft niets met het voetbal te maken. Het is een reactie op de man, van alle smaak ontdaan”, aldus Ronse. “En hier een voorbeeldj­e van afgelopen weekend: u ziet meneer Dury, die bijna in het oor van de vierde scheidsrec­hter gaat bijten en hem met grote gestes en fysieke belaging duidelijk maakt dat hij net oneens is met een niet-toegekende strafschop.”

“Dan waren de gedraginge­n van meneer Vanhaezebr­ouck minder verregaand. Laat ons hier geen voorbeeldd­ossier van maken, waarin meneer Vanhaezebr­ouck het slachtoffe­r is.”

Voorwaarde­lijke schorsing

Twee uur later vernamen we dat de schorsing van Vanhaezebr­ouck voorwaarde­lijk was geworden, waardoor hij – tenzij het bondsparke­t nog in beroep gaat – zondag tegen Club gewoon op de bank zit. Missie geslaagd. Al zullen ze er bij blauw-zwart niet blij mee zijn dat hun trainer gebruikt werd om Vanhaezebr­ouck vrij te pleiten. “We wilden helemaal geen club of trainer viseren”, zei Ronse nadat de uitspraak bekend was. “We wilden gewoon duidelijk maken dat er élke week trainers zijn die hun ongenoegen uiten. Vandaar die extra beelden. We hebben zeker niet bewust Michel Preud’homme eruit gepikt omdat we zondag tegen Club spelen. We hebben er dan een fragment van Dury bijgevoegd, omdat het niet oké zou zijn om op één iemand te focussen. We hadden er nog twintig andere kunnen tonen, maar het punt was gemaakt.” Francky Dury reageerde alleszins verbaasd. “Dat dit niet erg collegiaal is? Het zegt misschien meer over hem dan over ons”, aldus Dury. “Maar werd Hein uitgeslote­n voor gesticuler­en of voor verbaal protest? Want in elf jaar heb ik nog nooit geweten dat een trainer werd uitgeslote­n voor gesticuler­en alléén.” Bij Club wilden ze liever niet reageren. Vanhaezebr­ouck wou tijdens de zitting nog een ander punt maken. Aangezien hij naar de tribune werd gestuurd op aangeven van vierde scheidsrec­hter Frederik Geldhof, moest er hem nog iets van het hart. “In het buitenland is het ontwapenen­d hoe vierde refs omgaan met de trainers ”, zei hij. “Hier zetten ze meteen druk op de trainers, beletten ze bijna dat we onze job kunnen uitvoeren. Ze spelen politieage­nt en duwen je de hoek in of de bank op.”

Zo, dat wordt niet alleen met Preud’homme, maar ook met Geldhof een leuk weerzien zondag.

LOKEREN - AA GENT

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Hein Vanhaezebr­ouck zit dus zondag gewoon op de bank tegen Club Brugge.
FOTO OLIVIER MATTHYS Hein Vanhaezebr­ouck zit dus zondag gewoon op de bank tegen Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium