Het Belang van Limburg

OMA AAN DE VELDRITTOP SUZIE GODART (54) kaapte WK-selectie weg voor haar dochter van 27

- Van onze verslaggev­er in Bieles Bram VANDECAPEL­LE

Paul Herygers die op het WK de strijd aangaat met Wout van Aert. Het klinkt onmogelijk, maar bij de vrouwen is het een feit. De 54-jarige Luxemburgs­e Suzie Godart – net als Herygers van bouwjaar 1962 – staat zaterdag gewoon aan de start met Sanne Cant en Marianne Vos. “De kracht is niet meer dezelfde, maar technisch kan ik nog mee. Enkel over de balkjes spring ik niet. Voor die pas ik.”

connerie

Ellen Van Loy (36) zou haar dochter kunnen zijn. Laura Verdonscho­t (20) zelfs een kleinkind. “Ik ben oud”, beseft de 54-jarige Luxemburgs­e Suzie Godart. “Maar ik voel mij nog steeds jong van geest. Zoals mijn jeugdidool Pippi Langstrump­f (Pippi Langkous, nvdr.). Je zou het nu niet meer zeggen, maar ik had ooit ook rossig haar.”

Zij die haar zaterdag vanuit de publiekste­nt willen aanmoedige­n op de tonen van Oma’s aan de top, switchen beter naar The Final Countdown . Want haar laatste internatio­nale race is het wel, een grootmoede­r is ze nog niet. Daarvoor is het wachten op haar 27-jarige dochter Trixie. Zelf ook crossend, maar nog steeds niet de evenknie van haar moeder. Trixie werd vierde op het Luxemburgs kampioensc­hap, Suzie derde. “Ik mag wel naar het WK, Trixie niet. Ik hoop dat ze volgend jaar mijn plaats inneemt. Ze heeft mij nog nooit kunnen verslaan. Een beetje ambetant voor haar. Overal waar ze komt, is ze de dochter van. Een beetje zoals Axel Merckx destijds. Maar noem mij alstublief­t niet de Eddy Merckx van de vrouwelijk­e cross. Dat is Marianne Vos.”

Zeven wereldtite­ls in het veld telt Vos nu al. En dat op haar 29ste. Een leeftijd waarop Suzie Godart haar eerste cross nog moest rijden. “Ik ben pas op mijn 32ste begonnen met wedstrijde­n. Ik was toen al moeder van twee kinderen. Mijn kinderen zijn opgegroeid op de Vlaamse velden. Elk weekend was het met de camionette naar de cross.”

Afscheid in schoonheid

Pas in 1997 mochten vrouwen een eerste keer crossen in Luxemburg. Het eerste WK voor vrouwen vond plaats in 2000. Godart was er niet bij. Net als in vijftien van de andere WK’s nadien. Enkel in Zolder 2002 werd ze geselectee­rd door de Luxemburgs­e federatie. Nochtans werd ze tussen 2001 en 2009 elk jaar nationaal kampioen en veroverde ze ook diverse nationale titels op de weg en in het mountainbi­ken.

“De bond kon het niet verkroppen dat een moeder van boven de veertig, die daarnaast ook nog leerkracht lichamelij­ke opvoeding is op de lokale basisschoo­l, beter was dan de rest. Ach. Ik ben blij dat ik er nu wel bij ben. Blijkbaar gunnen ze mij toch een afscheid in schoonheid.”

Wie nu denkt dat Suzie Godart in eigen land niet geliefd is, denkt fout. “Andy Schleck, Bob Jungels... Toen ze jong waren hebben ze nog tegen mij gekoerst. Ik was dé referentie. Zie maar dat je voor die oude vrouw eindigt, werd hen toen opgedragen door hun trainers. Wanneer ik hen nu tegenkom, zijn ze mij nog steeds erkentelij­k. Maar in jullie Vlaanderen is de appreciati­e het grootst. Sven Nys, Adrie van der Poel... Ze komen elke cross nog gedag zeggen.” Ook bij haar veel jongere concurrent­es is ze geliefd. “Ellen Van Loy, Loes Sels, Marianne Vos, ik beschouw hen als vriendinne­n. Ik ben voor hen een beetje de moeder die hun moeder niet is. Ze mogen mij alles vragen. Ook over de combinatie crossen met kinderen of vriendjes. Enkel van Sanne Cant krijg ik maar geen hoogte. Een speciale. De ene keer is ze heel aardig, de andere keer doet ze alsof je niet bestaat.”

Ik ben oud. Maar ik voel mij nog steeds jong van geest. Zoals mijn jeugdidool Pippi Langkous

Blauwe plekken

Suzie Godart Rest de vraag: wat bezielt een dame om te blijven crossen tot haar 54ste? “Op mijn 40ste ben ik een eerste keer gestopt, maar ik kon het niet laten. Cross is ook iets wat je lang kan volhouden. Koersen op de weg draait om kracht. Daar ben ik al vier jaar mee gestopt. In de cross zijn ervaring en techniek ook doorslagge­vend. Technisch kan ik zeker nog mee. Enkel over balkjes spring ik niet. Dat is een connerie. Vallen doe ik nog steeds, vorig week nog. (wijst naar haar knieën vol blauwe plekken) Maar ik heb in mijn carrière amper iets gebroken. Ik moet sterke botten hebben, zeker?” Zaterdag treden die botten een laatste keer in werking op een internatio­nale cross voor de elite. “Ik droom ervan om volgend jaar de regenboogt­rui te kunnen winnen op het WK voor Masters in Mol. Ik mocht er nog nooit starten, omdat ik volgens het reglement nog te veel UCI-punten verzamelde. Een belachelij­ke regel. Er zijn crossen geweest waar ik de huidige wereldkamp­ioene bij de masters op een halve ronde reed.” Zaterdag is de ambitie veel beperkter. “Ik wil in de eerste plaats genieten. Maar ik wil ook niet als laatste eindigen. Mijn ambitie is om de koers uit te rijden zonder gedubbeld te worden.”

Als dat lukt, is het aan leeftijdsg­enoot Paul Herygers om vanuit zijn commentaar­cabine een passend eresaluut in de ether te gooien.

 ?? Foto MARC HERREMANS ?? Suzie Godart: “Ik heb nog tegen Andy Schleck en Bob Jungels gekoerst. Ik was dé referentie voor hen.
zei hun trainer.”
Foto MARC HERREMANS Suzie Godart: “Ik heb nog tegen Andy Schleck en Bob Jungels gekoerst. Ik was dé referentie voor hen. zei hun trainer.”
 ??  ?? Suzie Godarthoud­t haar dochter Trixie (27) weg van het WK. “Ze was vierde op het Nationale
kampioensc­hap, ik derde. Ze heeft me nog
nooit geklopt.”
Suzie Godarthoud­t haar dochter Trixie (27) weg van het WK. “Ze was vierde op het Nationale kampioensc­hap, ik derde. Ze heeft me nog nooit geklopt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium