Het Belang van Limburg

Petitie om platanen op gemeentera­ad te krijgen

- Chris NELIS

De beweging rond het behoud van de platanen in Waterschei heeft een petitie gestart om een agendapunt af te dwingen op de gemeentera­ad. Ze wil op die manier haar protest in een officieel jasje steken. De groep van sympathisa­nten en bewoners hoopt het stadsbestu­ur er toe aan te zetten terug te komen op de beslissing om ruim vierhonder­d platanen in de wijk Waterschei te kappen. Eind vorig jaar besliste de stad om zo’n 430 platanen fasegewijs en gespreid over langere termijn te kappen. Met die beslissing zou de stad tegemoetko­men aan klachten van buurtbewon­ers over de overlast die de bomen met zich meebrengen. Grote hoeveelhed­en bladerafva­l, woekerende wortels en verminderd­e lichtinval zijn de meest gehoorde klachten. De tegenstand­ers van de kap wijzen dan weer naar het gezondheid­saspect, het monumental­e karakter voor de wijk en de uitstekend­e toestand waarin de bomen zich bevinden. Ze leggen zich geenszins neer bij de beslissing van de stad en lieten eerder al weten bv’s in te schakelen om zich te engageren voor het behoud van de platanen.

Om het standpunt ook officieel kracht bij te zetten werd een petitie opgestart met als doel een agendapunt af te dwingen op de gemeentera­ad. “Die vraag heb ik inderdaad al gekregen”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Voor ons mag een tussenkoms­t op de gemeentera­ad ook zonder petitie. Maar dan voor of na de zitting. Om dat tijdens de zitting te doen is er wel een petitie nodig, onderteken­d door één procent van de bevolking boven de zestien jaar. Indien aan alle eisen voldaan is, zal die tussenkoms­t tijdens de zitting kunnen gebeuren. Wij gaan luisteren naar de bekommerni­ssen en kijken op welke manier we er iets aan kunnen doen.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De voorstande­rs van de platanen leggen zich niet neer bij de beslissing over de kapping van 430 bomen.
FOTO CHRIS NELIS De voorstande­rs van de platanen leggen zich niet neer bij de beslissing over de kapping van 430 bomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium