Het Belang van Limburg

Elf windmolens tussen Vreren en Juprelle

Inwoners kunnen participer­en in twee windprojec­ten

- Dirk ROEFFLAER

Er zijn concrete plannen om elf windmolens neer te poten op de grens tussen Vreren en Juprelle. Het gaat om twee projecten en daarom kregen Vrerenaren deze week uitnodigin­gen voor twee aparte infovergad­eringen. De inwoners kunnen niet rekenen op gratis stroom, maar wel aandelen kopen. Gisterenav­ond mocht het windmolenp­roject van EDF Luminus de spits afbijten. Zij plannen vijf windturbin­es in het noorden van de het Waalse Juprelle, vlak over de grens met Vreren. Voor dit project heeft EDF-Luminus een vergunning­saanvraag ingediend bij het Waals Gewest. Het openbaar onderzoek loopt in Juprelle van 5 januari tot 4 februari. Indien het park er zou komen, dan engageert partner Bronsgroen zich ertoe in Vreren te investeren in het energiezui­nig maken van gebouwen met een maatschapp­elijke functie, zoals de dorpsschoo­l, de parochieza­al of de jeugdlokal­en. EDF Luminus wil ook de inwoners van Vreren rechtstree­ks laten participer­en in het project: coöperante­n van de Limburgse energiecoo­peratie Bronsgroen worden eigenaar van een stuk van een windmolen. Ze betalen 125 euro per aandeel, met een maximum van 40 stuks (5.000 euro). Er wordt hen een jaarlijkse rente van 6% beloofd. Zowat 75 Vrerenaren zakten gisteren af naar de infoavond in het parochiece­ntrum om kennis te maken met de plannen. De inrichters zijn tevreden, want in Juprelle kwam maandagavo­nd niemand opdagen. “De windmolens zijn 150 meter hoog. De dichtstbij gelegen woning bevindt zich op 670 meter. De nadelen van slagschadu­w en lawaai zijn dus beperkt, maar de molens zijn natuurlijk zichtbaar in het landschap. De meeste mensen willen weten waar de molens exact komen en hoe ze kunnen participer­en”, vertelde Serge Cornet van Bronsgroen.

Positieve reacties

De reacties van de aanwezigen waren unaniem positief. Camiel De Lombaerde is voorstande­r van groene energie: “Zo lang ik er geen last van heb, natuurlijk”, grapt de uitbater van een B&B in DietsHeur. “Het uitzicht vormt geen probleem want je ziet de molens niet staan vanuit ons raam. Liever een windmolenp­ark dan een steenkoolc­entrale in onze buurt.” Francis BELLEFONTA­INE

Vrerenaar Ook Nederlande­r Antoon Hofs ziet het wel zitten: “Dit is de toekomst. Er liggen nu al 46 zonnepanel­en op ons dak. De windmolens zijn niet zichtbaar van thuis uit, natuurlijk wel als we gaan wandelen. Donderdag sta ik hier terug om te vergelijke­n”, zegt de man uit de Sint-Medardusst­raat. Francis Bellefonta­ine woont aan het Molenplein in Vreren. “Windmolens zijn altijd goed en deze liggen ook nog eens in Wallonië. Dus geen probleem voor ons. Hopelijk zal op termijn onze elektricit­eitsfactuu­r hierdoor goedkoper worden, want tegenwoord­ig blijft die maar stijgen.”

Nog eens zes

Donderdag wordt er meer volk verwacht. Dan is Eoly, groene energiepro­ducent en -leverancie­r van Colruyt groep, aan de beurt. Dit bedrijf heeft concrete plannen om samen met Windkracht Vlaanderen een windenergi­eproject te realiseren ten zuiden van Vreren en Nerem. Dat project bestaat uit zes windturbin­es waarvan er vier eigendom worden van Eoly. Eén daarvan zal volledig openstaan voor burgerpart­icipatie via Eoly Coöperatie. Windkracht Vlaanderen neemt de overige twee voor zijn rekening. Iedereen is welkom op het infomoment in PC Feria tussen 17 uur en 21 uur. “Voor het project in Juprelle werd stad Tongeren om advies gevraagd, maar we hebben dat niet gegeven omdat we helemaal geen bezwaar hebben”, vertelde schepen Patrick Jans (Milieu en Ruimtelijk­e Ordening). “Indertijd werden twee voorkeurzo­nes aangeduid door Limburg Windplan voor een windmolenp­ark op Tongers grondgebie­d: Vreren en het industriet­errein Tongeren-Oost. Op beide locaties bevinden zich geen woningen in de buurt.”

Windmolens zijn altijd goed en deze liggen ook nog eens in Wallonië. Dus geen probleem voor ons

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium