Het Belang van Limburg

Michelle Williams mag op Oscar hopen na glansprest­atie in ‘Manchester by the Sea’

- Greet RAMAEKERS

‘Manchester By The Sea’, het meesterwer­k van scenarist-regisseur Kenneth Lonergan, is één van de grote kanshebber­s voor de aankomende Oscars. Deels heeft de film dat te danken aan de acteerpres­tatie van Michelle Williams, die zelf genomineer­d is in de categorie beste vrouwelijk­e bijrol. “Ik sta er zelf van te kijken welke weg ik heb afgelegd”, vertelt Williams ons. ‘Manchester By The Sea’, een drama geproducee­rd door Matt Damon, vertelt het aangrijpen­de verhaal van Lee Chandler (Casey Affleck), een klusjesman die zijn pijnlijke verleden probeert los te laten. Na het overlijden van zijn broer is Lee echter verplicht om terug te keren naar zijn gedoemde geboortedo­rp om voor zijn puberende neef te zorgen. Wanneer hij geconfront­eerd wordt met zijn familie en zijn voormalige vrouw Randi (Michelle Williams), worden al de oude wonden terug bovengehaa­ld… Affleck en Williams (36) weten het ijzersterk­e script magistraal tot leven te brengen.

Jouw personage Randi ervaart het ergste wat een moeder kan overkomen. Hoe vind jij dat ze omgaat met het verlies van haar drie kindjes?

“Ik heb bijzonder veel bewonderin­g voor hoe Randi na zo’n traumatisc­he gebeurteni­s niet bij de pakken blijft zitten, maar de draad probeert op te nemen. Het vergt enorm veel kracht en moed om je ’s ochtends uit bed te rukken, die pyjama uit te doen, en jezelf genoeg te waarderen om je op te maken en te voorzien van een mooie haarsnit. Randi stelt zich open om opnieuw te daten, te hertrouwen, en brengt zelfs opnieuw een kind op de wereld. De keuze om niet alleen te overleven, maar ook om je leven opnieuw zin te geven ondanks de tragedie, is voor mij het ultieme teken van moed.”

Denk je tijdens zulke momenten aan je eigen dochter?

“Uiteraard, mijn dochter Matilda (11) speelt voortduren­d in mijn hoofd. Er is geen enkele beslissing die ik neem zonder aan haar te denken. Dankzij haar heb ik nu een helder beeld wanneer een rol moet kiezen. Ik begin enkel aan een project dat me voldoening en waarde geeft om mijn familie voor even achter te laten. Daarbij stel ik me altijd de vraag of dit een film zou zijn die ik later met trots aan mijn dochter zou kunnen tonen.”

Op het einde van de film speel je een bijzonder emotionele scène met Casey Affleck. Moet je na zo’n intense opname even

uitblazen?

“Toen ik op het einde van die befaamde draaidag in mijn auto stapte, heb ik net als een hond de hele terugweg mijn hoofd uit het raam gestoken. (lacht) Wanneer ik de wind langs mijn gezicht voorbij voelde razen, kon ik mijn hoofd helemaal leegmaken... De rit van en naar de set is absoluut een belangrijk moment voor mij. Wanneer ik ’s ochtends in de auto zit, kan ik me in alle rust mentaal en inhoudelij­k voorbereid­en. Eens de opnames erop zitten, is het belangrijk dat ik even kan uitblazen, want ik wil die sleur niet meenemen naar mijn huishouden. Het is van uiterst belang dat ik ’s avonds de nodige liefde, energie en aandacht kan geven aan mijn familie. Ze verdienen het!”

Denk je soms nog terug aan het prille begin van jouw indrukwekk­ende carrière?

“Onlangs kwam ik tijdens een grote poetsbeurt een oude foto van mezelf tegen als 15-jarig meisje op een schoolfees­t. Ik zag meteen hoe oncomforta­bel ik me in mijn vel voelde. (lacht) Ik heb de foto in mijn portefeuil­le gestoken om mezelf af en toe te herinneren aan de onwaarschi­jnlijke weg die ik sindsdien heb afgelegd. Ik heb bijzonder veel meegemaakt en ben enorm gegroeid als persoon, maar wanneer ik naar die foto kijk, zie ik diep vanbinnen nog steeds dezelfde kwetsbare ziel. Ik heb nog steeds dezelfde waarden en dromen die ik vroeger had… Soms fantaseer ik wel eens om in de tijd te kunnen reizen om dat jonge onzekere meisje van weleer een schouderkl­opje te geven en in haar oor te fluisteren: ‘Maak je geen zorgen, alles gaat in z’n plooien vallen. Op een dag zal je mogen samenwerke­n met mensen waar je naar opkijkt en films realiseren waar je enorm fier op mag zijn!’” (knipoogt)

Onlangs kwam ik een foto van mezelf tegen als 15-jarig meisje. Ik zag meteen hoe oncomforta­bel ik me in mijn vel voelde. Ik heb de foto in mijn portefeuil­le gestoken om mezelf te herinneren aan de onwaarschi­jnlijke weg die ik heb afgelegd

Michelle WILLIAMS

Actrice

 ?? FOTO'S AP/ISOPIX ?? Williams kruipt in de huid van Randi, een jonge moeder die haar drie kinderen verloren heeft.
FOTO'S AP/ISOPIX Williams kruipt in de huid van Randi, een jonge moeder die haar drie kinderen verloren heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium