Het Belang van Limburg

Van de vuilnisbak naar de hipste film van het jaar

Musical ‘La La Land’ rijft 14 Oscarnomin­aties binnen, filmmakers niet verbaasd

- Dennis VAN GOETHEM

Beste film. Beste regisseur. Beste acteur en actrice. En ja, ook beste muziek. De musical La La Land van Damien Chazelle werd gisteren genomineer­d voor veertien Oscars. Straf voor een verguisd genre dat ten dode leek opgeschrev­en in de filmwereld. Is de musical nu definitief terug? “Het is een onverwoest­baar genre”, zeggen Vlaamse filmmakers. Veertien Oscarnomin­aties. Het lukte behalve ‘All About Eve’, een filmklassi­eker uit 1950, enkel een blockbuste­r als ‘Titanic’ in 1997. Tot ‘La La Land’ het gisteren plots even goed deed. ‘La La Land’, een musical.

Dat de film met sterren Emma Stone en Ryan Gosling zou scoren bij de Academy of Motion Pictures werd voorspeld. Eerder reef de film nog zeven Golden Globes binnen. Maar dat een belegen genre als de musical het zó goed doet, valt toch op. Filmmakers zijn weinig verbaasd. “De musical is een onverwoest­baar genre”, zegt Jan Verheyen (53). “Critici verklaarde­n het al ontelbare keren dood, maar net als de western is het een archetypis­che filmstijl die blijft terugkeren. Het genre blijft overeind zonder echt te vernieuwen. ‘La La Land’ is verre van modernisti­sch, maar wel fris en niet cynisch. En het brengt een hommage aan het Amerikaans­e genre bij uitstek. Fred Astaire en Ginger Rogers waren een halve eeuw wereldster­ren. Ook nu werkt dat nog in de VS.”

Ook Stijn Coninx (59), een van de weinige Belgische regisseurs die mag stemmen voor de Oscars, is niet verrast. “‘La La Land’ is niet enkel een virtuoze film, het springt ook tussen de andere genomineer­den uit. Een revival zou ik dit niet noemen, maar het voelt wel weer origineel aan. De muziek blijft hetzelfde, de acteerpres­taties en enscenerin­g zijn meer eigentijds. ‘La La Land’ is zo knap dat het gegarandee­rd een pak Oscars mee naar huis zal nemen.”

Brabançonn­e

Volgens het cliché halen cinefielen nochtans de neus op voor musicals. “Onterecht”, vindt Coninx. “Het is een ongeloofli­jk moeilijk genre: behalve vrolijk staan zingen en dansen moet je ook goed kunnen acteren. Als dat lukt, dan lok je volk. Kijk maar naar Vlaanderen. Twintig jaar geleden lag het genre hier plat, nu gooien ze ons in het theater de musicals naar het hoofd. En met ‘Brabançonn­e’ hadden we twee jaar geleden onze eigen succesvoll­e musicalfil­m.” “Dat ‘La La Land’ een optimistis­che film is, heeft er ook mee te maken”, zegt Verheyen. “In donkere tijden trekken mensen zich daar aan op, kopen ze blindeling­s een kaartje als het hen kan opvrolijke­n. Daarom heeft ‘La La Land’ bij de Oscars een streepje voor op zwaarmoedi­ge films.” Is de musical dan weer vertrokken voor komende jaren? “Dat durf ik niet zeggen, je moet ook naar de kwaliteit kijken”, zegt Verheyen. “Maar in de VS worden momenteel twintig musicalfil­ms gedraaid. Zo’n eb- en vloedbeweg­ing houdt de musical in leven.” Op 26 februari weten we of ‘La La Land’ voet naast ‘Titanic’ zet. Dan worden de 89ste Academy Awards uitgereikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium