Het Belang van Limburg

NMBS KEURT RENOVATIE STATION HASSELT GOED

Werken starten half jaar vroeger dan gepland

- Yves LAMBRIX

De NMBS-investerin­gscel heeft de renovatie van het station van Hasselt principiee­l goedgekeur­d. De werken moeten midden 2018 beginnen, een half jaar vroeger dan gepland. Dat heeft Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen vernomen van een hooggeplaa­tste bron bij de spoorwegma­atschappij. De problemen in het station van Hasselt stapelden zich de voorbije j weken en maanden op.p Totaal onderkomen perrons, de klok die defect is en vooral de roltrappen die het lieten afweten. De druk om snel te renoveren, was groot. Dat heeft nu resultaat opgeleverd. “Een hooggeplaa­tste bron binnen de NMBS heeft me bevestigd dat de investerin­gscel het grote renovatied­ossier zopas heeft goedgekeur­d”, zegt Nele Lijnen. “De studies zijn opgestart en de werken starten in de zomer van 2018.” De perrons worden vernieuwd én verhoogd, de gangen onder de perrons gerenoveer­d en de liften, trappen en roltrappen vernieuwd. Op korte termijn zouden de twee defecte roltrappen nu al hersteld moeten worden.

Het renovatied­ossier komt door deze goedkeurin­g in het meerjareni­nvestering­splan 2017-2021. “Als de regering dat plan goedkeurt, zijn we helemaal vertrokken”, besluit Lijnen.

Officieel is het nog niet. Maar het ziet er naar uit dat het station van Hasselt volgend jaar wordt gerenoveer­d. Dan hebben we het niet over het stationsge­bouw. Wel over de perrons die men zal verhogen, de gangen, de roltrappen en de schermen. Moeten we nu dank u zeggen? Neen. Het is een schande hoe men het station al die jaren liet verloedere­n en men bij NMBS en Infrabel pas wakker schoten nadat deze krant bijna dagelijks over de problemen in het station van Hasselt berichtte.

Men gaat er nu eindelijk iets aan doen. Maar ook na de renovatiew­erken zal het station van Hasselt nog altijd een relatief oubollig station zijn dat op geen enkel punt de vergelijki­ng kan doorstaan met de stations van andere provincieh­oofdsteden zoals Leuven of Brugge, laat staan met dat van Luik. Nu, dat laatste hoeft ook niet. We begrijpen wel dat er in Hasselt minder reizigers zijn dan in Luik en dat het station van Hasselt best een maatje kleiner is. Maar een nieuw stationsge­bouw moet kunnen. In dit verband wagen we ons aan een suggestie. NMBS en Infrabel zitten krap bij kas en zijn door de regering Michel op extra dieet gezet in het kader van de sanering van de overheidsf­inanciën. Geld voor een nieuw stationsge­bouw zit er nu niet in. Maar waarom zou de stad Hasselt niet zelf een initiatief nemen. We denken dan aan een vastgoedpr­oject dat door de privé wordt gerealisee­rd. Met appartemen­ten, kantoren, winkels en horeca. En waarvan het gelijkvloe­rs door de NMBS zou gehuurd worden als station. Het kan meteen een aanzet zijn voor de herwaarder­ing van de volledige stationsbu­urt en met het Stationspl­ein als hét Limburgse knooppunt voor trein, sneltram en bus.

De renovatie van het station van Hasselt is onderdeel van het investerin­gsplan 2016-2020 van NMBS en Infrabel dat op stapel staat. We mogen hopen dat het niet het Limburgs doekje voor het bloeden wordt. We willen meer. Daarbij denken we heel in het bijzonder aan de elektrific­atie van de verbinding Mol-Hamont. De investerin­g bedraagt geen 40 miljoen euro en is in amper vier jaar terugverdi­end omdat ze zorgt voor een jaarlijkse exploitati­ewinst van 11 à 12 miljoen euro. Daarna kan men die lijn ook gemakkelij­k doortrekke­n naar Weert, des te meer omdat de Nederlande­rs zelf ook geld op tafel willen leggen. We willen ook dat het investerin­gsplan uitsluitse­l geeft over het opnieuw in gebruik nemen van de Lijn 18 Hasselt-Neerpelt. Nu kijken NMBS/Infrabel en De Lijn naar elkaar en gebeurt er niets. Dat spelletje van ‘Hoe hou ik Limburgers zoet?’ moet nu maar eens ophouden..

De renovatie van het station van Hasselt is onderdeel van het nieuwe investerin­gsplan voor de spoorwegen. We mogen hopen dat het niet het Limburgs doekje voor het bloeden wordt. We willen meer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium