Het Belang van Limburg

“Zonder Bednet had ik mijn jaar moeten overdoen”

LES THUIS VIA INTERNET KAN AL NA VIER WEKEN ZIEKTE

- Yves LAMBRIX

Vlaams Onderwijsm­inister Hilde Crevits heeft de subsidies voor de vzw Bednet opgetrokke­n naar 1,37 miljoen euro. Het aantal weken dat leerlingen langdurig of chronisch ziek moeten zijn om de lessen synchroon op het internet te kunnen volgen, is ook verlaagd van zes naar vier weken. “Vorig jaar genoten 339 Vlaamse kinderen van dit afstandson­derwijs, onder wie 45 in Limburg. Dat zijn er tien keer meer dan bij de start in 2007”, zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V). Bednet is een Vlaamse vzw die sinds 2007 synchroon interneton­derwijs (SIO) organiseer­t. Hierdoor kunnen leerlingen die door ziekte tijdelijk of langdurig afwezig zijn, via internet de lessen op school volgen. “Het grote voordeel is dat de leerachter­stand van die zieke leerlingen kan worden beperkt en dat ze niet in een isolement raken omdat de band met de school, de leerkracht­en en de medeleerli­ngen blijft behouden”, zegt Vera Jans. “Nadien kunnen ze ook makkelijke­r opnieuw aansluiten bij de rest van de klas, waardoor het risico verkleint om het jaar te moeten overdoen.”

Hoewel al tien jaar actief, is het recht op SIO pas vanaf 1 september 2015 decretaal vastgelegd.

Vertienvou­diging

In het eerste volledige schooljaar dat Bednet actief was (2007-2008), werden 37 kinderen begeleid. “In het schooljaar 20152016 waren er dat in heel Vlaanderen 339. Dat zijn er tien keer meer dan bij de start, en bijna de helft meer dan in de twee voorgaande schooljare­n”, zegt Vera Jans op basis van nieuwe cijfers van de minister.

Sinds de opstart van Bednet hebben al 1.857 langdurig en chronisch zieke kinderen en jongeren uit 887 Vlaamse scholen van synchroon interneton­derwijs gebruik kunnen maken. Twee op de drie gebruikers zijn leerlingen uit het secundair onderwijs. Zowel voor de leerling als de school is SIO kosteloos.

Kanker (41%) is de meest voorkomend­e reden waarom leerlingen interneton­derwijs volgen, gevolgd door auto-immuniteit­ziektes (11%) en aandoening­en aan het gewrichtse­n spierstels­el (10%). Ruim de helft gebruikt Bednet tussen zeven maanden en een volledig schooljaar. “Opmerkelij­k is dat het aantal leerlingen dat thuis is en Bednet gebruikt omwille van een psychische aandoening, een kleine groep is, maar de stijging hier is énorm uitgesprok­en: van minder dan tien gevallen in de voorgaande schooljare­n tot 32 in het schooljaar 20152016”, besluit Jans.

“In tien jaar tijd tien keer meer leerlingen die de lessen thuis van achter de computer

volgen”

 ?? FOTO TP ??
FOTO TP
 ?? Foto PHN ?? Parlements­lid Vera Jans (CD&V).
Foto PHN Parlements­lid Vera Jans (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium