Het Belang van Limburg

Tongerse directrice krijgt 71.000 EURO na onterecht ontslag

Rechtbank oordeelt dat directrice Nederheem onrechtmat­ig ontslagen werd

- Dirk ROEFFLAER

Het Arbeidshof in Antwerpen heeft beslist dat Andrée Fossé (60) op 14 juni 2014 op een onregelmat­ige manier werd ontslagen door de voorzitter van de raad van bestuur van vzw Nederheem, waar ze 32 jaar aan de slag was als directeur. De vzw is veroordeel­d tot het betalen van een schadeverg­oeding van 71.000 euro aan Fossé, samen met 11.500 euro gerechtsko­sten. “Nederheem is mijn kind en zal dat altijd blijven”, zegt Fossé. “We zijn vooral blij dat de zaak achter de rug is”, reageren voorzitter Marc Michiels en ondervoorz­itter Jean-Lou Happart. Nederheem vzw is een centrum dat zorgt voor dagonderst­euning voor volwassene­n met een matig of ernstig verstandel­ijke beperking, en ook voor mensen met een niet-aangeboren hersenlets­el. De instelling werd in 1983 opgericht door de Tongerse huisarts Gerard Lambié. Andrée Fossé was indertijd het allereerst­e personeels­lid. Tijdens haar 32-jarige loopbaan als directeur stond ze onder andere mee in voor de realisatie van de recente nieuwbouw op de Heurkensbe­rg waar momenteel zestig gasten worden opgevangen. Op 14 juni 2014 werd Fossé bij Marc Michiels ontboden. De voorzitter van de raad van bestuur deelde haar mee dat er een klacht wegens pesterijen was binnengeko­men van een personeels­lid. Omdat Fossé weigerde in te gaan op het voorstel ‘tijdelijk op non-actief gezet te worden, met behoud van wedde’, werd ze op 27 juni 2014 door de raad van bestuur om dwingende redenen ontslagen. “Nederheem is mijn kind en zal dat altijd blijven. Ik wil beklemtone­n dat ik mezelf niet als onfeilbaar beschouw”, vertelt Fossé. “Wanneer je 32 jaar leiding geeft, worden er al eens mensen terechtgew­ezen en bijgestuur­d. Ik ben ook maar een mens en zal wel eens dingen verkeerd geïnterpre­teerd of gecommunic­eerd hebben. Maar ik heb nooit opmerkinge­n gekregen over mijn functioner­en en nooit een negatief evaluatiev­erslag. Na 32 jaar was mijn open, directe en transparan­te leidingsti­jl niet meer de juiste.”

200.000 euro

Fossé vermoedt dat Michiels personeels­leden onder druk heeft gezet om verklaring­en tegen haar af te leggen. “Ik hoop dat de raad van bestuur de kosten voor de schadeverg­oeding gaat recuperere­n bij Michiels. Deze uitgaven mogen niet op kap van Nederheem komen. De instelling heeft haar geld meer dan nodig voor haar werking.” Fossé had een schadeverg­oeding geëist van 32 jaar effectieve dienst, maar omdat de vzw in die jaren driemaal van structuur is veranderd, telt enkel de laatste arbeidsove­reenkomst: op 1 januari 2002 was er een defusie met vzw Mané. Anders had ze recht gehad op een bedrag van 200.000 euro bruto. Fossé heeft gisteren een brief verstuurd naar haar ex-collega’s om hen in te lichten over het vonnis: “Zowel de Arbeidsrec­htbank in Tongeren als het Arbeidshof in Antwerpen besluiten dat er sprake is van een onregelmat­ig ontslag. Geen enkel punt dat mij door Marc Michiels ten laste werd gelegd, werd weerhouden. Ik werd dus onrechtmat­ig afgedankt.” In de brief bedankt ze ook voor de jarenlange samenwerki­ng. “Een samenwerki­ng die wat mij betreft, zeker zijn vruchten heeft afgeworpen.”

In een rechtszaak zijn er geen winnaars. Het is spijtig dat het op deze manier moet eindigen Jean-Lou HAPPART en Marc MICHIELS Ik ben ook maar een mens en zal wel eens dingen verkeerd geïnterpre­teerd of gecommunic­eerd hebben

Andrée FOSSÉ

Vertrouwen

Voorzitter Marc Michiels en ondervoorz­itter Jean-Lou Happart betreuren dat de samenwerki­ng met de directeur voor de rechtbank is moeten eindigen. “Er werd een officiële klacht ingediend door een personeels­lid wegens pesterijen. Dan kunnen we als bestuur niets anders doen dan optreden. We hebben haar voorgestel­d tijdelijk thuis te blijven, met behoud van wedde en tot de klacht officieel was onderzocht. Dat had ons veel geld kunnen besparen, maar dat heeft Fossé geweigerd. We zijn blij dat we uiteindeli­jk ‘maar’ 71.000 euro moeten betalen in plaats van 200.000 euro. En wij zijn vooral blij dat we van de hele zaak af zijn. Het vertrouwen tussen de raad van bestuur, het personeel en directeur Fossé was geschonden. In een rechtszaak zijn er geen winnaars. We vinden het spijtig dat het op deze manier is moeten eindigen. Fossé heeft heel veel goed gedaan voor Nederheem, maar op een bepaald moment moet je knopen doorhakken”, besluiten Michiels en Happart.

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Andrée Fossé stond 32 jaar lang aan het hoofd van vzw Nederheem.
FOTO DIRK ROEFFLAER Andrée Fossé stond 32 jaar lang aan het hoofd van vzw Nederheem.
 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Jean-Lou Happart en Marc Michiels van vzw Nederheem.
FOTO DIRK ROEFFLAER Jean-Lou Happart en Marc Michiels van vzw Nederheem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium