Het Belang van Limburg

Opknapbeur­t voor perrons en tunnel station Hasselt

- Yves LAMBRIX

De NMBS-investerin­gscel heeft de renovatie van het station van Hasselt principiee­l goedgekeur­d. De studies zijn al gestart zodat de werken midden 2018 kunnen aanvatten. Dat is een half jaar vroeger dan aanvankeli­jk gepland. Dat heeft Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen vernomen van een hooggeplaa­tste bron bij de spoorwegma­atschappij. “Dit is de eerste keer dat er concreet voortgang in dit dossier wordt geboekt”, zegt Lijnen. Bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) klinkt het enkel dat “Hasselt de nodige aandacht zal krijgen in het NMBS-investerin­gsplan 2017-2021”.

Totaal onderkomen perrontunn­els, te lage perrons die er verloederd bij liggen, roltrappen die continu defect zijn, de stationskl­ok die het plots niet meer doet… De problemen in het station van Hasselt zijn de voorbije weken en maanden niet meer uit de media weg te denken. Vriend en vijandj zijnj het erover eens dat het het stati station van Hasselt een provin provincieh­oofdstad onwaardig waar is. Het contrast met met de nieuwe, moderne ne stationss in Luik en Ber Bergen kan haast niet gro groter zijn.

NieuweNi perrons en en toegangen

“Een“E hooggeplaa­tste te bron binnen de NMBS heeft me bevestigd dat er eindelijk een akkoord is over het station van Hasselt. De investerin­gscel heeft het grote renovatied­ossier zopas goedgekeur­d”, zegt Nele Lijnen. “De studies die daarvoor moeten gebeuren, zijn al opgestart en het voorontwer­p wordt binnenkort voorgestel­d. De effectieve uitvoering van de werken start in de zomer van 2018, een half jaar vroeger dan aanvankeli­jk was vooropgest­eld.”

Vooreerst zullen de perrons worden verhoogd, van de huidige 29 centimeter naar een hoogte van 76 centimeter. Die verhoginge­n moeten het in- en uit de treinen stappen alvast een pak vereenvoud­igen. De perrons krijgen ook een nieuwe toplaag. “Ook de tunnel onder de perrons wordt grondig vernieuwd, net als de liften, trappen en roltrappen naar de perrons”, weet Lijnen. Tot het zover is, wordt een aantal technische problemen aangepakt. “Twee van de vijf roltrappen werken niet. Het nodige wordt gedaan om dat op korte termijn te verhelpen”, weet Lijnen. “Het probleem van het afficherin­gsscherm is sinds gisterocht­end opgelost en de ‘grote klok’ zal door een externe firma worden hersteld. Daarvoor zal binnenkort een marktbevra­ging gebeuren.”

Wie welke budgetten zal uittrekken, lekte gisteren nog niet uit. Enkele maanden geleden werd nog geopperd dat de NMBS 11,6 miljoen euro op tafel zou leggen en spoorbehee­rder Infrabel 5 miljoen euro.

Investerin­gsprogramm­a

“Ik heb de voorbije maanden achter de schermen intens gewerkt om bij de NMBS een aantal voor Limburg relevante dossiers op de rails te krijgen. Het station van Hasselt wordt nu eindelijk aangepakt. Dat stemt me erg tevreden”, zegt Nele Lijnen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het meerjareni­nvestering­splan 2017-2021. Het renovatied­ossier over het station van Hasselt zou daar met de principiël­e goedkeurin­g door de investerin­gscel in worden opgenomen. “Als de regering dit investerin­gsplan goedkeurt, zijn we dus helemaal vertrokken”, besluit Lijnen.

Op het kabinet van bevoegd minister François Bellot (MR) klinkt het enkel dat “Hasselt de nodige aandacht - lees: investerin­gsmiddelen - zal krijgen in het NMBS-investerin­gsplan 20172021. Het zal uiteindeli­jk de federale ministerra­ad zijn die dat plan moet goedkeuren”, aldus Bellots woordvoerd­er.

 ?? Foto KH ?? De defecte roltrappen van het Hasseltse station haalden al meermaals het nieuws. Inzet: Nele Lijnen (Open Vld).
Foto KH De defecte roltrappen van het Hasseltse station haalden al meermaals het nieuws. Inzet: Nele Lijnen (Open Vld).
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium