Het Belang van Limburg

Roger Vangheluwe ontkent en maakt zich snel uit de voeten

80-jarige oud-bisschop even in België voor confrontat­ie met slachtoffe­r

- Steven DE BOCK

Zeven jaar na zijn verdwijnin­g in het verborgene is Roger Vangheluwe, de nu 80-jarige oud-bisschop van Brugge, even opgedoken in België. Het was van moeten, want hij was door de onderzoeks­rechter opgeroepen voor een confrontat­ie met een man die zegt door Vangheluwe te zijn misbruikt. Vangheluwe bleef ontkennen, en verdween zo snel mogelijk weer naar zijn schuiloord. Een zwart pak, zoals je van een priester zou verwachten, maar dan zonder priesterbo­ord. Een korte baard. Duidelijk verouderd, maar nog altijd goed ter been. En hoogmoedig. Zeker niet het beeld dat je zou hebben van een gebroken man. Dat is het beeld dat Kris Verduyn schetst van Roger Vangheluwe, zeven jaar na zijn verdwijnin­g uit Brugge.

Het is West-Vlaming Kris Verduyn die de onderzoeks­rechter zover kreeg om Vangheluwe terug te roepen uit het verborgene voor een confrontat­ie in de gebouwen van de Brusselse federale politie. De 35-jarige immomakela­ar uit Meulebeke verklaart dat hij in 1992, toen hij tien jaar was, in de sacristie van de kerk in Meulebeke werd aangerand door de toenmalige bisschop. Verduyn was misdienaar en bisschop Vangheluwe kwam het vormsel toedienen. “Hij heeft mij die dag aangerand en betast”, zegt Verduyn. “Ik werd door Vangheluwe tegen de muur geduwd en gedwongen tot orale seks.” De aanranding stopte toen een priester binnenkwam. Twintig jaar zweeg Verduyn. Tot hij in 2012 toch een klacht indiende bij de onderzoeks­rechter in Brussel. Hij werd daartoe overtuigd door de oproep aan slachtoffe­rs van kerkelijk misbruik om zich te melden.

Vorig jaar maakte het federaal parket bekend dat zes jaar onderzoek naar kerkelijk misbruik tot niets had geleid. Alle feiten waren verjaard, geen van de betrokkene­n zou worden vervolgd. Dat gold ook voor de klacht van Verduyn. Ook die vermeende feiten waren verjaard.

“Daar konden wij ons niet bij neerleggen”, zegt advocaat Walter Van Steenbrugg­e, die optreedt voor Verduyn. “We vroeger extra onderzoeks­daden. Deze confrontat­ie is er een van.”

Telkens andere verklaring

Veel heeft de geheime confrontat­ie niet opgeleverd. “Vangheluwe las gewoon een geschreven verklaring voor, waarin hij alles ontkent”, zei Verduyn achteraf. “Hij weigert mij als slachtoffe­r te erkennen. Het voelde voor mij als een kaakslag.”

Joris Van Cauter, de advocaat van Vangheluwe, was achteraf ook Kris VERDUYN

Slachtoffe­r bijzonder scherp. “Een fabulant”, noemt hij Kris Verduyn onomwonden. “Die man vertelt een hallucinan­t verhaal. Of beter, hij vertelt hallucinan­te verhalen. Vier verklaring­en heeft hij afgelegd, vier keer is het een andere versie. De ene is al straffer dan de andere. We hebben te maken met een man die bezig is aan een persoonlij­ke kruistocht tegen ‘de hoogmoed van de kerk’. Maar over Vangheluwe mag iedereen nu eenmaal de gekste dingen zeggen. Mijn cliënt is een van die mensen die zelf hun onschuld moeten bewijzen. Wel, we hebben gevraagd iedereen te verhoren die op die dag in 1992 in de buurt van de kerk was. We wachten af of iemand het verhaal bevestigt. Die ene priester kan dat alvast niet meer doen. Die is ondertusse­n overleden.”

Het is een reactie die bij Verduyn en zijn advocaat een felle tegenreact­ie uitlokt. Allebei ontkennen ze in alle toonaarden dat de verklaring­en elke keer anders zijn. “Grote onzin”, zegt zijn advocaat Van Steenbrugg­e. “Het enige wat je merkt is dat hij aanvankeli­jk meer schroom heeft bij het vertellen over de feiten. Maar dat is klassiek bij misbruiksl­achtoffers.”

Klooster of herenhuis

Het zou gisteren niet de eerste keer geweest zijn dat Vangheluwe zich weer op Belgische bodem waagde. Het was wel de eerste keer dat het bekend raakte. Het was een terugkeer van korte duur, want meteen na de confrontat­ie dook Vangheluwe weer onder. Het vermoeden is dat hij verblijft in een Frans klooster. Verduyn spreekt echter over “een statig herenhuis in een Europese hoofdstad”, zonder in detail te treden. Volgens advocaat Van Cauter is ook dat uit de lucht gegrepen. Vangheluwe heeft bekend dat hij zich vergrepen heeft aan twee neven. Hij deed die bekentenis­sen in 2011 tijdens een opmerkelij­k liveinterv­iew op televisie. In minimalise­rende bewoording­en en zonder veel blijk van schuldbese­f. Gestraft is hij niet. Niet door het gerecht, maar ook niet door de kerkelijke overheid. Hij moest ontslag nemen als bisschop, maar is nog altijd priester en krijgt nog altijd zijn pensioen als bisschop. “Toch is het onzin te zeggen dat hij geen straf heeft”, vindt zijn advocaat. “Mijn cliënt is een paria, door iedereen verstoten. Dat verborgene klinkt misschien poëtisch, maar het is en blijft een verbanning.”

Ik werd door Vangheluwe tegen de muur geduwd en aangerand

 ?? FOTO VTM ?? Vangheluwe in 2011, toen hij zich in een Frans klooster schuilhiel­d.
FOTO VTM Vangheluwe in 2011, toen hij zich in een Frans klooster schuilhiel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium