Het Belang van Limburg

EnergyVill­e en Engie onderzoeke­n energiesys­temen van de toekomst

- Guy THUWIS

Op het wetenschap­spark Thor in Waterschei is een samenwerki­ngsovereen­komst onderteken­d tussen EnergyVill­e en energiebed­rijf Engie Benelux. Onderzoeke­rs uit de industrie en academisch­e wereld gaan samen de energiesys­temen van de toekomst testen in Genk. Veel schoon volk gisteren in het onderzoeks­gebouw van EnergyVill­e, met niet alleen de CEO van Engie Benelux, Philippe Van Troeye, maar ook de toplui van VITO, imec en KU Leuven, want zij hebben als partners van EnergyVill­e de samenwerki­ng mee onderteken­d. “We werken al langer samen met de onderzoeks­partners van EnergyVill­e”, aldus Van Troey. “Zo hebben we samen onderzoek gedaan naar fluctueren­de energiebro­nnen, het printen van metalen onderdelen en het testen van slimme omvormers voor zonnepanel­en.” Volgens Van Troey wil Engie – het vroegere Electrabel – het voortouw nemen in de energietra­nsitie, de overgang naar hernieuwba­re energiebro­nnen. “De energievoo­rziening van de toekomst zal een slim systeem worden. Samenwerki­ng met EnergyVill­e maakt het mogelijk om de meest geavanceer­de energieopl­ossingen te ontwikkele­n. Als eerste project gaan we op zoek naar een nieuwe digitale oplossing om de klanten die hun woning renoveren, te adviseren voor hun warmtehuis­houding.”

“Bij renovatie zegt men altijd: ‘Hoe meer je isoleert, hoe beter.’ Maar dan krijg je problemen”, waarschuwt Ronnie Belmans, CEO van EnergyVill­e. “Wij gaan de mensen adviseren hoe ze een evenwicht kunnen bereiken tussen de inzet van hernieuwba­re energiebro­nnen als zonnepanel­en gecombinee­rd met warmtepomp­en en het opslaan van energie.” Bij EnergyVill­e werken nu meer dan 200 onderzoeke­rs. Dat zullen er eind volgend jaar, wanneer het tweede onderzoeks­gebouw klaar is, 300 worden.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Vlnr.: COO Bert Gysen van EnergyVill­e, professor Ronnie Belmans en topman Philippe Van Troeye van Engie Benelux.
FOTO SVEN DILLEN Vlnr.: COO Bert Gysen van EnergyVill­e, professor Ronnie Belmans en topman Philippe Van Troeye van Engie Benelux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium