Het Belang van Limburg

De bib is weer hip

Bibliothek­en kennen hoogste aantal bezoeken in tien jaar

- Thomas JANSEN

Defensie klaar voor aanbestedi­ng vervanger F-16

Defensie is klaar om de aanbestedi­ng uit te schrijven om vanaf 2023 34 nieuwe gevechtsvl­iegtuigen te kopen ter vervanging van de F-16’s. Dat zei defensiemi­nister Vandeput (N-VA) woensdag in de bevoegde Kamercommi­ssie.

De aanbestedi­ng of “Request for government­al Proposal” (RfGP) gaat naar vijf staatsagen­tschappen: drie Europese, twee Amerikaans­e. Zij vertegenwo­ordigen de private kandidaten voor een order met een initiële waarde van 3,59 miljard euro. Kandidaten zijn het Amerikaans­e Boeing (F-18), Lockheed Martin (F-35), het Franse Dassault (Rafale), het Zweedse Saab (Gripen) en het Britse BAE Systems (Eurofighte­r). Vandeput wil het contract in de tweede helft van 2018 onderteken­en. Hij zei nog de beslissing van de regering te respectere­n over de vraag of de opvolger van de F-16 met kernwapens moet kunnen uitgerust worden.

Rijbewijs geen must meer voor twintigers

Vorig jaar zijn in ons land 123.800 rijbewijze­n uitgereikt. Dat is het laagste aantal in vijf jaar.

Vooral bij de jongeren tussen 20 en 25 jaar is een rijbewijs niet meer zo nodig. In die leeftijdsc­ategorie is het aantal rijbewijze­n met 12 procent gedaald in vergelijki­ng met 2012. “Zeker voor jongeren die in steden wonen, neemt de nood aan een rijbewijs af”, zegt Jeroen Smeesters van Federdrive, de beroepsver­eniging van autorijsch­olen. “Ze merken dat stadscentr­a het gebruik van een auto ontmoedige­n. En jongeren in de stad kopen tegenwoord­ig veel online, en afspreken met vrienden kan ook via de computer. Daar heb je geen auto voor nodig.” Opvallend: in de categorie 35 tot 38 jaar willen weer meer mensen een rijbewijs.

22 klachten tegen Vivabox

Consumente­norganisat­ie Test-Aankoop heeft 22 klachten ontvangen van mensen die problemen ondervinde­n bij het verlengen of omruilen van cadeaubonn­en van Vivabox. De klachten gaan vooral over voortduren­d uitstel, ondanks de belofte dat dit binnen de vijftien dagen moet plaatsvind­en.

Bij Vivabox verwijzen ze naar de vernieuwin­g van hun gamma en website, “waardoor de behandelin­g meer tijd vraagt dan verwacht”. Test-Aankoop geeft gedupeerde­n de raad een aangeteken­de brief naar Vivabox te sturen. “Als er geen reactie komt, kan de consument afzien van de overeenkom­st en moet de integrale som worden teruggesto­rt.”(

De Vlaming heeft de weg naar de bibliothee­k weer gevonden. In 2015 werden de Vlaamse bibliothek­en 19,3 miljoen keer bezocht. Dat is het hoogste cijfer in tien jaar, én een miljoen meer dan in 2006. Daar staat tegenover dat het aantal leners sinds 2006 wel met 10,6 procent gedaald is. “Meer dan ooit wordt een bibliothee­k een ontmoeting­splek die verder reikt dan enkel en alleen het uitlenen van boeken”, zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). Het aantal uitleners in de Vlaamse bibliothek­en daalt al tien jaar. Daarom wordt er steeds meer op zoek gegaan naar creatieve manieren om mensen te overtuigen de bib bezoek te brengen. Zo steeg het aantal auteurslez­ingen van 2.236 in 2006 naar 3.126 in 2015, een stijging van 40 procent. Het aantal vertel- en voorleesse­ssies verdubbeld­e in diezelfde tijdspanne, net als het aantal taalstimul­erende activiteit­en.

En die aanpak werpt dus zijn vruchten af. In 2014 werd de kaap van 19 miljoen bezoeken voor het eerst gerond, in 2015 steeg dat aantal zelfs tot 19,3 miljoen. “Bibliothek­en maken vandaag een hele evolutie mee. De toekomstge­richte bibliothee­k is een informatie­centrum, een ontmoeting­scentrum, een leercentru­m en een plek om te ontspannen”, zegt minister Gatz.

Ambassadeu­r

De bib als ontmoeting­scentrum, dat is ook het uitgangspu­nt van de bibliothee­k in Genk. Heel wat jongeren komen er na schooltijd studeren, een potje schaken of gewoon profiteren van de gratis wifi en de comfortabe­le zetels. “Het is hier warm, en ik kan van hieruit zelfs zien wanneer mijn bus aankomt”, vertelt één van de jongeren. “En af en toe passeert er ook wel eens een mooi meisje.” ( lacht) Omdat dat toenemende aantal jongeren ook wel eens voor overlast zorgde, werd vier jaar geleden Sven GATZ (Open Vld)

Minister van Cultuur gestart met een ambassadeu­rsproject. “Bij de opstart van de bibliothee­k jaren geleden hadden we als doel voor ogen om de openbare ruimte echt binnen te trekken in de bibliothee­k”, zegt de Genkse schepen van cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Maar we stelden al snel vast dat heel wat jongeren de mogelijkhe­den van die openbare ruimte – zoals roepen, gsm’en en eten en drinken – ook doortrokke­n. Daarom hebben we jongeren aangesteld als ambassadeu­r, die aan hun leeftijdsg­enoten duidelijk maken wat kan en niet kan. Dat heeft een ongeloofli­jk effect.”

Eén van die ambassadeu­rs is Khalid. Hij houdt drie keer per week toezicht in de Genkse bibliothee­k. “Onze taak is om ervoor te zorgen dat de bezoekers rustig zijn. Wie toch lawaai maakt, krijgt maximaal drie verwittigi­ngen. Daarna moeten ze de bibliothee­k verlaten.”

Meer dan ooit wordt een bibliothee­k een ontmoeting­splek die verder reikt dan enkel en alleen het uitlenen van boeken

Blokperiod­e

Ook in de bibliothee­k van Lommel treffen heel wat jongeren elkaar. Vooral in de blokperiod­e is het er erg druk. “Het aantal jongeren dat komt studeren tussen begin december en eind januari is de laatste jaren verdrievou­digd”, zegt medewerker Wim Maes. “Daarom hebben we zelfs de tafels uit de koffiekame­r gehaald. Anders hadden we er niet genoeg. Studenten kunnen hier dan ook al terecht vanaf acht uur ’s ochtends. We geven hen ook gratis koffie, terwijl het voor andere bezoekers betalend is. Dat hebben ze wel verdiend.” (lacht)

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De Genkse bib is buiten de schooluren een populaire ontmoeting­splaats voor jongeren.
FOTO TOM PALMAERS De Genkse bib is buiten de schooluren een populaire ontmoeting­splaats voor jongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium