Het Belang van Limburg

“Twintig IS-strijders willen terugkeren naar België”

Staatsveil­igheid eist dringend extra mankracht

- Timmie VAN DIEPEN

“Door het opvoeren van de strijd in Raqqa en Mosoel wil een twintigtal IS-strijders terugkeren naar België.” Dat heeft Jaak Raes, de baas van de Staatsveil­igheid, gezegd in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen. Raes eiste meteen ook extra mankracht voor zijn dienst. De Staatsveil­igheid vermoedt, op basis van cijfers van Franse collega’s, dat er 4.000 tot 5.000 strijders op termijn naar Europa zouden willen terugkeren. Op dit moment is er bij de Staatsveil­igheid een twintigtal mensen bekend die naar ons land zouden willen terugkeren. “Vrouwen en kinderen zijn de voorhoede. Het gaat onder andere om een zwangere vrouw met een minderjari­g kind”, aldus Jaak Raes, administra­teur-generaal van de Staatsveil­igheid. Volgens Raes is prioriteit nummer één nu om “zeker niemand te missen” als die personen ook effectief terugkeren. “Veel van die Foreign Terrorist Fighters maken al voorwerp uit van een internatio­naal aanhouding­sbevel. Het is zaak om die nu ook uit te voeren en deze mensen te vervolgen”, aldus Raes. “Al is het maar om niet de indruk van straffeloo­sheid te wekken.”

Om zeker te zijn dat niemand door de mazen van het net glipt, wordt eerstdaags een reeks afspraken onderteken­d tussen de Staatsveil­igheid en andere veiligheid­sdiensten. “Want iedereen moet op een bepaald moment zijn bevoegdhed­en opnemen. Ambassades, politiedie­nsten,...”

Filmpjes van IS

Raes lichtte ook hoe de Staatsveil­igheid de radicalise­ring

toe in de gevangenis­sen in de gaten probeert te houden. In totaal zijn er in onze gevangenis­sen zo’n 450 geradicali­seerden. De Staatsveil­igheid heeft in elke gevangenis bronnen die informatie delen met de dienst. Tien inspecteur­s van de geheime dienst werken non-stop op dit thema. De gevangenis van Hasselt, waar een aparte afdeling is voor geradicali­seerde gevangenen, krijgt elke drie weken bezoek van de Staatsveil­igheid.

Raes uitte wel zijn bedenkinge­n bij het isolatiere­gime in die aparte vleugels. “Van een echte scheiding is geen sprake. Tijdens wandelinge­n worden dingen doorgegeve­n, ’s nachts worden zaken geroepen in een taal die de bewakers niet machtig zijn.

En er zijn ook al minstens tien incidenten geweest waarbij de gevangenen gebruik maakten van niet-geautorise­erde communicat­ie, zoals ongehinder­d communicer­en met gsm of ’s nachts filmpjes bekijken van IS. Dat baart ons zorgen.”

Garagemosk­eeën

Toch is het volgens Raes goed dat de meest radicale elementen nu afgescheid­en zijn. “Want de gevangenis is een meer dan ideale voedingsbo­dem voor radicaal gedachtego­ed.” De moskeeën hebben volgens de Staatsveil­igheid veel minder invloed op de radicalise­ring. Al waarschuwt Raes wel dat we ons niet mogen blindstare­n op de erkende moskeeën. “Er zijn een 350-tal gebedsplaa­tsen in ons land, waarvan er 81 erkend zijn. Het zijn degenen die niet op de radar zitten waar we wakker van liggen. De zogenaamde garagemosk­eeën. Die zouden we in de gaten moeten kunnen houden, maar daar is extra mankracht voor nodig”, herhaalde Raes zijn eis voor extra volk. De honderd inspecteur­s die er op termijn bijkomen, zijn volgens hem niet voldoende. “Het volstaat om te kijken wat Nederland doet, daar gaat het om dubbel zo hoge aantallen. We kunnen niet eeuwig de lilliputte­rs van Europa blijven op vlak van inlichting­en.” Tenslotte gaf Raes ook nog interessan­te cijfers mee over de opmars van de radicale islam in ons land. Zo gaf de bekende grote moskee van Brussel, één van de centra van het door Saoedi-Arabië gesteunde salafisme, vorig jaar 1,2 miljoen euro uit om zijn ideologie in ons land te verspreide­n.

We kunnen niet eeuwig de lilliputte­rs van Europa blijven op vlak van inlichting­en

Jaak RAES Administra­teur-generaal

Staatsveil­igheid

 ?? FOTO BELGA ?? Jaak Raes in de onderzoeks­commissie: “We hebben extra volk nodig om alles in de gaten te
kunnen houden.”
FOTO BELGA Jaak Raes in de onderzoeks­commissie: “We hebben extra volk nodig om alles in de gaten te kunnen houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium