Het Belang van Limburg

“Project Muur begint meteen”

President Trump lanceert zijn antimigrat­iebeleid

- Marc VAN DE WEYER

Uitgereken­d op de dag dat de Mexicaanse minister van Buitenland­se Zaken in Washington op bezoek was, zei president Donald Trump dat de planning voor de muur aan de Mexicaanse grens begonnen is en dat de bouw binnen maanden start, “zo snel als fysiek mogelijk is”. Hij herhaalde dat de Mexicanen uiteindeli­jk de rekening zullen betalen, “al kan dat op een ingewikkel­de manier gaan”. Trump tekende gisteren tijdens zijn bezoek aan het ministerie voor Binnenland­se Veiligheid het decreet dat de bouw van de muur aan de Mexicaanse grens verordent. Het is de eerste van een reeks maatregele­n om immigratie aan te pakken en de toegang voor Syriërs en burgers uit “andere landen met een terreur-reputatie” helemaal te blokkeren. Trump tekende ook een decreet waardoor steden die asiel verschaffe­n aan mensen zonder papieren, subsidies zullen verliezen. Het gaat om zowat alle grote steden (ook zijn eigen New York), zo’n 300 in totaal.

Rekening

De bouw van de muur - op kosten van de Mexicanen zelf - was een van Trumps ronkende campagnebe­loften. De kosten van de 1.600 km lange afscheidin­g aan de 3.000 km lange grens zijn eerder al geraamd tussen 14 en 40 miljard dollar. In een interview met ABC zei Trump gisteren dat de rekening in eerste instantie door de Amerikaans­e belastingb­etaler betaald wordt, maar “uiteindeli­jk door Mexico, al kan dat op een ingewikkel­de manier gaan”. Trump deed zijn aankondigi­ng uitgereken­d op de dag dat de Mexicaanse buitenland­minister Luis Videgaray in Washington het terrein kwam effenen voor het bezoek van president Enrique Pena Nieto - die steevast herhaalt dat zijn land niét voor de muur zal opdraaien. Trump kondigde gisteren ook aan dat hij een “groot onderzoek” gaat voeren naar verkiezing­sfraude. Volgens hem zouden 3 tot 5 miljoen mensen illegaal hebben gestemd op Hillary Clinton.

Verzet

In het buitenland komt er inmiddels verzet op gang tegen het decretenof­fensief van Trump. Onze minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open Vld) zei gisteren dat hij achter het initiatief staat van zijn Nederlands­e collega Lilianne Ploumen om een internatio­naal fonds voor veilige abortus op te richten. Het plan van de Maastricht­se minister is een reactie op Trumps besluit geen geld meer te geven aan organisati­es die vrouwen in ontwikkeli­ngslanden helpen bij gezinsplan­ning en de mogelijkhe­id van veilige abortus aanbieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium