Het Belang van Limburg

‘Penelopega­te’ brengt Franse presidents­kandidaat Fillon in het nauw

-

De Franse pers heeft het al over Penelopega­te. De conservati­eve presidents­kandidaat François Fillon moet zich verdedigen tegen de beschuldig­ing dat hij zijn vrouw Penelope jaren een salaris kreeg als zijn parlementa­ire medewerkst­er – terwijl ze nooit in het parlement te zien was. Het gerecht onderzoekt de beschuldig­ingen. Het satirische blad Le Canard Enchainé kon de loonstaatj­es van de in Wales geboren echtgenote van de presidents­kandidaat inkijken. Acht jaar kreeg Penelope Fillon een salaris als assistente van het parlements­lid voor de Sarthe. Dat liep door toen Fillon minister en premier werd. Zijn vrouw werd van dan af medewerker van zijn vervanger in de Assemblée. Toen Fillon in 2012 terug naar het parlement ging, bleef zijn vrouw haar salaris ontvangen. In totaal zou het om ruim een half miljoen euro bruto gaan. Haar maandloon liep uiteen van 3.900 euro tot 7.900 euro.

Discreet

Franse parlements­leden krijgen 9.500 euro per maand om medewerker­s in te schakelen. Ze mogen familie in dienst nemen maar uiteraard niet in een fictieve functie. Nog in oktober zei Penelope dat ze zich nooit met de loopbaan van haar man gemoeid had. Haar publieke imago is dat van de discrete echtgenote, moeder van vijf, die veel tijd doorbrengt op het landhuis van de familie in Solesmes, waar ze ook paarden kweekt: oerBrits en burgerlijk-Frans tegelijk. De campagnewo­ordvoerder van Fillon zei gisteren dat Penelope wel degelijk parlementa­ir werk verrichtte – maar “altijd in de schaduw”. Een gewezen medewerkst­er van een andere parlementa­ir vertrouwde de Canard toe haar nooit in de Assemblée gezien te hebben.

Stinkbom

Fillon zelf deed de onthulling­en van de Canard gisteren summier af als “een stinkbom”. “Stel u voor dat een politicus tegen zijn vrouw zegt dat ze alleen confituur mag maken? Wat zouden de feministen dan zeggen?” Het Franse gerecht onderzoekt de zaak. De Franse minister van Binnenland­se Zaken Bruno Le Roux vroeg Fillon om een duidelijke­r verklaring na de “zware beschuldig­ingen”. Die zijn potentieel zeer beschadige­nd voor Fillons presidenti­ële campagne, waarin hij juist pijnlijke bezuinigin­gen en het afbouwen van ambtenaren­jobs bepleit. Merkwaardi­g genoeg bleef het Front National opvallend stil - misschien niet zo vreemd, aangezien de familie Le Pen bij herhaling op het uitdelen van nepjobs is betrapt.

 ?? FOTO EPA ?? Het gerecht onderzoekt de beschuldig­ing dat de vrouw van François Fillon een loon kreeg voor werk dat ze nooit deed.
FOTO EPA Het gerecht onderzoekt de beschuldig­ing dat de vrouw van François Fillon een loon kreeg voor werk dat ze nooit deed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium