Het Belang van Limburg

Joepie, naar huis

- Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijks dagboek over haar leven na borstkanke­r

Ik ben weer thuis, met nog drie drainage-darmpjes aan mijn lijf. Van de acht redons voor het afvoeren van wondvocht na de borstrecon­structies blijven er bij het vertrek in het ziekenhuis nog drie van die plastic peertjes aan mij hangen. Elke dag moet ik zorgvuldig bijhoudenj hoeveel vocht er in die peertjes zit. Twee dagen na elkaar minder dan 30 milliliter vocht in 24 uren geeft permissie om er weer eentje te verwijdere­n.

Mijn dokter liep dinsdagmor­gen een laatste keer mijn kamertje binnen. Check-up en een kort gesprek over wat wel en wat niet mag. Heel belangrijk voor mij. De komende zes weken zijn steunen, reiken en tillen verboden. En hij benadrukt dat de pijnmedica­tie er niet is om mijn grenzen te verleggen. Dokter Vermeulen heeft niet alleen kennis van zaken, maar kent ook duidelijk zijn patiënten. Bij het buitenkome­n, trekken mijn spieren nog meer samen door de bittere vrieskou. De wereld buiten is een onaangenaa­m intermezzo van een warm bed naar een knusse zetel. Tijdens de rit naar Diepenbeek pijnigen de vele bobbels en bulten in ons slecht onderhoude­n wegennet mijn gekwetste rug. Door de operatiewo­nden kan die tijdens zo’n hobbelig parcours geen steun vinden in de rugleuning van de autozetel.

De bestemming is beter dan de reis. Tegen dat ik in van die gezellige makkelijke kleren zit, ruikt ons huis al heerlijk naar het visje met gratin en spruitjes dat David in no-time op tafel zet.

Het wordt een beetje vakantie in eigen huis. Maar doordat ik niet veel kan en mag, hangt er niet echt een een vakantiesf­eertje.k Rusten is nog altijd niet mijn sterkste kant. Thuis is David het streng toeziend oog van de dokter, en hij is echt streng hoor.

David is thuis, elke dag. Onze coffeebar is tot eind februari gesloten voor mijn herstel. Toch krijgt David geen rust. Het is niet minder druk. Integendee­l, brieven blijven binnenkome­n en de administra­tie moet ook nog steeds gebeuren. En nu moet hij in o onze privékeuke­n dagelijks li soep koken, en dan is e er nog de was en de st strijk…. Mijn mama sp springt gelukkig ook veel b bij. Het huishouden moet blij blijven draaien en met twee tienerkind­eren weet elke ouder dat dit gepaard kan gaan met verrassing­en en onverwacht vuurwerk. Niet alleen ik, ook kinderen vragen aandacht en zorgen. Na zes dagen gekluister­d aan een ziekenhuis­bed, bevestigen dat drukke gezinsleve­n met huisgemaak­te gerechtjes en David naast me in bed echt wel de uitdrukkin­g ‘home sweet home’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium